60 napja nem tudjuk

2011-07-11 19:09:25

Az MSZP sajtótájékoztatót tartott Veszprémben, mivel 60 napja nem kaptak választ a királyszentistváni tűzesetre. Május 10-én, az éjjeli órákban tűz keletkezett a királyszentsitváni hulladékkezelő telepen. A kár a legfrissebb információk szerint megközelíti a 800 millió forintot.

A tűzeset óta 60 nap telt el, a veszprémi MSZP hiába tette fel a kérdést közgyűlésen, hogy volt-e füstjelző berendezés az üzemcsarnokba, máig nem kaptak választ. Hartmann Ferenc és Katanics Sándor önkormányzati képviselők ezért július 11-én demonstrációval egybekötött sajtótájékoztatót tartottak az Észak-balatoni Regionális Hulladékkezelési Társulás irodái előtt Veszprémben.

– Május 26-án a közgyűlésen arról kérdeztem a polgármestert, mi az oka annak, hogy nem tartották fontosnak, két héttel a tűzkár bekövetkezése után tájékoztatni a történtekről a közgyűlés tagjait. Kérdésemre nem kaptam választ. A napirend előtt mindössze 3 percben kaphattunk egy összecsapott tájékoztatót Czaun Jánostól, aki a közgyűlés után tájékoztató levelet küldött az érintett települések polgármestereinek, de a veszprémi képviselőkhöz ezt nem juttatta el. A tájékoztató szerint a próbaüzem lezárásának időpontja április 30., miközben a jegyzőkönyv két nappal a tűzeset után, május 12-én készült el – mondta el Katanics Sándor.

A képviselő szerint azért nem merték napirendi pontban tárgyalni a témát, mert akkor számos más kérdés is felvetődött volna. Katanics Sándor véleménye ugyanis az, hogy nem keletkezhetett volna közel 800 millió forintos kár, ha van a csarnokban tűzjelző berendezés.

Katanics Sándor a demonstráció részeként egy füstjelző berendezést nyújtott át a Társulás elnökének, hogy ezzel is hozzájáruljanak a jövőbeni zavartalan és tűzmentes működéshez.

Czaun János, a Társulás elnöke elmondta, hogy ezeket az eszközöket a társulás még nem vette át. A kivitelező adott rá jogot, hogy ezeket használják. Hangsúlyozta, hogy tűzesetek mindig vannak, az elsődleges feladat, hogy a károkat megelőzve a legjobb eszközöket szereljék fel.

– Legfőbb feladatom, hogy a jelenlegi helyzetet kezeljem, és a kárt a minimálisra nyomjam. Le kell zárni a projektet, hogy az önkormányzatoknak ne kelljen közel 7,5 milliárd forintot visszafizetni az Európai Uniónak. A válaszokat mindenki időben megkapja a kivitelezőtől – fogalmazott Czaun János.

Ide kattintva olvashatja tovább a Vehír.hu-n megjelent tudósítást.

Ide klikkelve nézheti meg a sajtótájékoztatónkról készült  híradását a Veszprémi TV-nek.

Vissza...