Választás: egyfordulós és vegyes

2011-07-09 19:07:37

Egyfordulós és vegyes országgyűlési választási rendszert javasol a Fidesz elnöksége; a döntést Áder János jelentette be a testület szombati tanácskozása után.

A választójogi reform kidolgozásának koordinálásával megbízott európai parlamenti képviselő újságírók előtt kifejtette: a vegyes szisztémában az egyéni kerületi és az országos listás mandátumok aránya nagyjából azonos lenne a 200 tagúra csökkenő parlamenten belül. Kompenzációs lista az elképzelések szerint nem lesz. A pártokra vonatkozó ötszázalékos bekerülési küszöb megmaradna, az induláshoz - a jelenlegi 750 helyett - 1500 ajánlószelvényre lenne szükség az egyéni választókerületben, s ezek összegyűjtésére 21 nap állna rendelkezésre - ismertette Áder János. 

A hírforrás ide kattintva érhető el a Hírszerző.hu-n.

Csak egy apró megjegyzés: 1500 ajánlószelvényt a kis pártok szinte reménytelen, hogy össze tudjanak gyűjteni, főleg akkor, ha a "Kubatov lista" alapján a Fidesz összeszedi az első napon az összeszedhető mennyiség jelentős részét. Épp annak lenne itt az ideje, hogy egy személy több személyt is ajánlhasson, így talán kisebb lenne a visszaélések elkövetésének az esélye.

 

 

Vissza...