Tisztogatás a médiában?

2011-07-06 18:51:19

Rettegve várják a telefont a közmédiumoknál dolgozók - egyesével válnak meg ötszázötven tévéstől és rádióstól. A listán díjnyertes újságírók is vannak - összefoglalónkat folyamatosan frissítjük, már 30 név fölött tartunk.

Megkezdődött a leépítés a közszolgálati médiumoknál: a Magyar Televíziótól, a Duna TV-től, a Magyar Rádiótól és a Magyar Távirati Irodától összesen több, mint félezer dolgozót bocsátanak el.

Magyar Rádió: egymásnak adják a kilincset

Szerda reggel nyolctól a Magyar Rádióban folyamatosan hívják be a dolgozókat; ráadásul azokat is behívják, akikkel szerződést módosítanak, így senki sem tudhatja, milyen papírt kap a főnökétől. Az újságírókat ötösével hívják be, sokan a Rádió székházának udvarán várnak a sorukra.

Szakmai szempontok?

A Népszabadság értesülése szerint jónéhány, évtizedeket lehúzott rádióssal közölték szerdán, hogy nem tartanak többé igényt a munkájukra. Információnk szerint köztük van László Judit, a Kossuth Rádió Krónika volt műsorvezető-szerkesztője, Bogár Zsolt és a Príma-díjas Rovó Attila, a 180 perc szerkesztői, Péter György, a Napközben szerkesztője, Hatvani Tóth Erika, a Krónika volt műsorvezető-szerkesztője,  továbbá Gócza Anita (Gondolat-jel), Kovács Anna és Sándor Kata riporterek. Közülük Sándor Kata nemrég tért vissza a rádióba gyesről, mikrofon-engedélyét egy hónapja újították meg. Bogár Zsolt ellen korábban fegyelmi eljárás indult, amiért a 180 percben - Mong Attilával közösen - egy perc csenddel tiltakozott a médiatörvény ellen, tavaly december 21-én; Mong azóta átigazolt az Origóhoz. Bogár az Indexnek azt nyilatkozta, azóta nem adtak neki munkát a rádióban, így elmondása szerint már várta, hogy mikor rúgják ki. A csoportos létszámleépítés azért nagyon kényelmes megoldás a munkaadónak, mert nem kell megindokolnia a felmondás okát" - mondta a rádiós szerkesztő az Indexnek.

Háromszoros Pulitzer-díjast is leépítettek

Információnk szerint a hatvanegy éves rádiós szerkesztő, a 168 óra, majd a 16 óra vezetője, háromszoros Pulitzer-díjas, valamint a Táncsics-, és a Sajtópáholy-díjjal is kitüntetett Nej György is az elbocsátottak között van; a Krónika korábbi rovatvezetőjének néhény hónapja hiányzott a nyugdíjhoz. Szintén megváltak a másfél évtizede a rádiónál dolgozó Nagy Emesétől, a 180 perc és a Szombat délelőtt riporterértől, valamint Udvarhelyi Szabolcstól, a Krónika korábbi szerkesztőjétől, külpolitikai rovatvezetőtől, Nyárádi Péter külpolitikai szerkesztőtől, valamint Marton Évától, a Kossuth kulturális szerkesztőjétől. A 180 perc stábjából Bödő Anitát is elbocsátották, valamint Solténszky Tibor is listára került.

Búcsúlevél az ismeretlen főnöktől

Lapunk értesülése szerint több olyan riportert is kirúgtak, akiket néhány hónapja "raktak át" a Krónikából a Szombat délelőtt című műsorba, ráadásul egy számukra ismeretlen vezető közölte velük az elbocsátást.

Indoklás helyett magyaráznak

A rádióban sokan felháborodással fogadták a bejelentéseket, rádiós forrásaink szerint pattanásig feszült a helyzet. Úgy tudjuk, a Kossuthnál Gazsó L. Ferenc főszerkesztő vezényli az elbocsátásokat, azokat a közmédia átalakulásával, a rádió működésének megújításával, racionalizálásával magyarázza. Az elbocsátott munkatársak ezen túlmenően nem indokolták meg, hogy miért éppen ők kerültek a listára.

Ide klikkelve olvashatja tovább a Nol.hu-n megjelent tudósítást.

Vissza...