Koki, saller, tarkólegyintés, stb

2011-07-05 17:44:30

Megszavazta az Európai Parlament a magyar alaptörvényt elítélő indítványt, és felszólították az Európai Bizottságot a törvény vizsgálatára. Az Európai Parlament (EP) kedden Strasbourgban megszavazta azt állásfoglalást, amelyben - nagyrészt a Velencei Bizottság véleményére alapozva - bírálják az új magyar alkotmány elfogadásának módját és annak számos tartalmi elemét.

Az EP-képviselők nagyrészt párthovatartozás szerint voksoltak: a baloldaliak, a liberálisok és a zöldpártiak javaslatát 331-en támogatták, 274-en - köztük a legnagyobb frakciót adó néppártiak - ellenezték, 54-en pedig tartózkodtak.

Az EP-állásfoglalásból jogi értelemben semmilyen kötelezettség nem hárul Magyarországra.

Kemény bírálatok

Tíz pontban foglalta össze az Európai Parlament szocialista és zöld frakciója a magyar alkotmánnyal, és az ennek következtében módosult jogrendszerrel kapcsolatos észrevételeit. A határozat lényegében a Velencei Bizottság június 18-án elfogadott jogi szakvéleményén alapul. A dokumentum szerint a sarkalatos törvényeknek nem szabad olyan átfogóan lefedniük jogalkotási területeket, mint ahogyan azt a kormány nyilatkozataiból várni lehet.

A Velencei Bizottság, és az EP baloldali frakciói szerint az adó- és nyugdíjügyi jogszabályokat csak egyszerű többséget igénylő törvényekben szabad rendezni, hogy azokat a későbbi kormányok is könnyen módosítani tudják. Ugyanebben a pontban kéri az EP a Költségvetési Tanács mandátumának felülvizsgálatát is, amely a személyi átrendezés után szerinte túl széles körű jogosítványokat kapott.
 
A szocialista és a zöld frakció felszólítja a kormányt az alkotmány preambulumának módosítására is. Kéri, hogy az új változatban a kabinet próbáljon meg egységes védelmet nyújtani a magyar állampolgároknak vallásra, szexuális beállítottságra és származásra tekintet nélkül. A képviselőcsoportok azt is kérik, hogy a kormány szögezze le az állam és az egyház szétválasztását.
 
A Velencei Bizottság korábban kifogásolta a határon túli magyarok iránti felelősségvállalás alkotmányos rögzítését is. Ezt meglovagolva az alkotmányról szóló plenáris vitában a szocialisták azt állították, hogy Magyarország ezzel joghatóságot próbál gyakorolni más ország területén. A határozattervezetben a frakciók azt kérik a kormánytól, hogy mondja ki: Magyarország tiszteletben tartja más országok területi integritását.

Orbán: az alkotmány védelem alatt áll

A bírálat elfogadása előtt egyébként Orbán Viktort hallgatta meg Strasbourgban az Európai Parlament. Habár a magyar uniós elnökség értékelése volt napirenden, több politikus is bírálta az alkotmányt. Ezekre a kritikákra Orbán Viktor úgy reagált, "egyetlen európai kormánynak sincs joga ahhoz, hogy megmondja a magyaroknak, milyen alkotmányuk legyen".

A határozat elfogadása előtt a magyar kormányfő sajtótájékoztatóján azt mondta, semmilyen jelentősége nincs annak, hogy az Európai Parlament képviselői milyen határozatot fogadnak el a magyar alaptörvényről, "ez egy jottányit sem befolyásolja a magyar parlamenti képviselők munkáját". Kijelentette azt is: az alkotmány európai védelem alatt áll. Minden nemzetnek joga van a saját alkotmányához, ráadásul a magyar alaptörvény egy modern, európai alkotmány, az életet, a családot, a nemzetet és az emberi méltóságot állítja középpontja, "ezért mi büszkék vagyunk erre az alkotmányra" - közölte.

A cikk forrása a Hírszerző.hu-n ide klikkelve érhető el.

 

Vissza...