Magyar "kémbotråny"?

2011-07-03 14:20:57

Dagad a "kĂ©mbotrĂĄny": Laborc SĂĄndor ĂŒgyvĂ©dje megerƑsĂ­tette, hogy szombaton Ƒrizetbe vettĂ©k az NemzetbiztonsĂĄgi Hivatal volt fƑigazgatĂłjĂĄt. SzilvĂĄsy György volt titokminiszternĂ©l pĂ©nteken tartottak hĂĄzkutatĂĄst, majd Ƒt is Ƒrizetbe vettĂ©k. Laborc elƑdje, Galambos Lajos szintĂ©n Ƒrizetbe kerĂŒlt, ĂĄllĂ­tĂłlag Ƒ vallott SzilvĂĄsy ellen. GyurcsĂĄny kiakadt.

Laborc SĂĄndort, a NemzetbiztonsĂĄgi Hivatal (NBH) korĂĄbbi fƑigazgatĂłjĂĄt szombaton gyanĂșsĂ­tottkĂ©nt hallgattĂĄk ki, majd vettĂ©k Ƒrizetbe - erƑsĂ­tette meg a volt fƑigazgatĂł ĂŒgyvĂ©dje az MTI-HĂ­rcentrum munkatĂĄrsĂĄnak a szombaton kiszivĂĄrgott informĂĄciĂłt. Laborc SzilvĂĄsy György minisztersĂ©ge idejĂ©n irĂĄnyĂ­totta a hivatalt. SzilvĂĄsy GyörgynĂ©l pĂ©nteken tartottak hĂĄzkutatĂĄst, majd a volt titokminisztert kihallgattĂĄk Ă©s Ƒrizetbe vettĂ©k.

A volt NBH-s vezetƑ meggyanĂșsĂ­tĂĄsĂĄrĂłl egyelƑre nem lehet tudni rĂ©szleteket, de a HĂ­rTV szerint az feltehetƑen összefĂŒgg SzilvĂĄsy György Ă©s Galambos Lajos (Laborc elƑdje) ĂŒgyĂ©vel. A kĂ©mkedĂ©ssel gyanĂșsĂ­tott Galambost szintĂ©n pĂ©nteken helyezte hĂĄzi Ƒrizetbe a FƑvĂĄrosi BĂ­rĂłsĂĄg Katonai TanĂĄcsa. A Budapesti Katonai ÜgyĂ©szsĂ©g tovĂĄbbra sem ad tĂĄjĂ©koztatĂĄs az ĂŒgyben, annyit azonban tudni lehet, hogy az ĂŒgyĂ©szsĂ©g eddig nem tett indĂ­tvĂĄnyt a bĂ­rĂłsĂĄgnak sem Laborc SĂĄndor, sem pedig SzilvĂĄsy György elƑzetes letartĂłztatĂĄsĂĄra - hangzott el az MR1-Kossuth RĂĄdiĂł DĂ©li krĂłnikĂĄjĂĄban.

Galambos SzilvĂĄsy ellen vallott?

Az MTI HĂ­rcentrum Ă©rtesĂŒlĂ©sei szerint a nemzeti vĂ©delmi szolgĂĄlat több hĂłnapig tartĂł, titkosszolgĂĄlati eszközök alkalmazĂĄsĂĄval vĂ©gzett felderĂ­tĂ©s utĂĄn, nĂ©hĂĄny hĂ©ttel ezelƑtt tett feljelentĂ©st az ĂŒgyĂ©szsĂ©gen. A feljelentĂ©s alapjĂĄn a vĂ©delmi szolgĂĄlat ĂĄltal összegyƱjtött bizonyĂ­tĂ©kokra Ă©pĂ­tve rendelte el a Budapesti Katonai ÜgyĂ©szsĂ©g a nyĂ­lt nyomozĂĄst, az ĂŒgy azonban tovĂĄbbra is szigorĂșan titkos minƑsĂ­tĂ©sƱ.

GyurcsĂĄny Ferenc volt kormĂĄnyfƑ szombaton Facebook oldalĂĄn, miutĂĄn beszĂ©lt SzilvĂĄsy csalĂĄdjĂĄval, azt közölte: SzilvĂĄsy Györgyöt ĂĄllamellenes bƱncselekmĂ©nnyel, szerinte kĂ©mkedĂ©ssel gyanĂșsĂ­tjĂĄk, mint korĂĄbbi beosztottjĂĄt, Galambos Lajost. A volt kormĂĄnyfƑ arra is utalt, hogy az Ƒrizetbe vĂ©telt az ĂŒgyĂ©szsĂ©g a Fidesz vasĂĄrnapi kongresszusĂĄhoz igazĂ­totta. VasĂĄrnapi facebook bejegyzĂ©sĂ©ben Ășgy vĂ©lekedett, a "Fidesz ĂŒgyĂ©szsĂ©ge" asszisztĂĄl ehhez a "forradalmi Ă­tĂ©lekezĂ©shez".

A HĂ­r TelevĂ­ziĂł pĂ©nteken este azt közölte, hogy a NemzetbiztonsĂĄgi Hivatal (NBH) volt fƑigazgatĂłja, Galambos Lajos terhelƑ vallomĂĄst tett a katonai ĂŒgyĂ©szsĂ©gen SzilvĂĄsy ellen, ezĂ©rt tartottak hĂĄzkutatĂĄst.

Érdemes ide klikkelve tovább olvasni a cikket a HírszerzƑ.hu-n.

Orosz-magyar kĂ©mhĂĄborĂș?

"Ha ez az ĂŒgy tĂ©nyleg GalambostĂłl indult, akkor szinte biztos, hogy az orosz-szĂĄl miatt nyomoznak" – mondta a HĂ­rszerzƑnek az MSZP egyik idƑsebb, az ĂŒgy elƑzmĂ©nyeit ismerƑ prominens politikusa, aki szerint jelenleg orosz-magyar titkosszolgĂĄlati hĂĄborĂș zajlik a hĂĄttĂ©rben, miközben az OrbĂĄn-kormĂĄny megprĂłbĂĄlja ĂșjrapozĂ­cionĂĄlni KĂ­na Ă©s az USA között MagyarorszĂĄgot. InformĂĄciĂłink szerint ez mĂĄr a GyurcsĂĄny-kabinet utolsĂł heteiben elindult, amikor egy orosz vĂĄllalat, a Szurgutnyeftyegaz bevĂĄsĂĄrolt a Mol rĂ©szvĂ©nyeibƑl. Úgy tudjuk, az MSZP mĂĄr akkor igyekezett tĂĄvol tartani magĂĄt az ĂŒgytƑl, most pedig szĂĄndĂ©kosan nem mentek szembe a Fidesz KĂ­nĂĄval kapcsolatos törekvĂ©seivel.

Most kezdƑdik a lĂĄtvĂĄnyos leszĂĄmolĂĄs, a hatalom lĂĄthatĂłan ehhez a forgatĂłkönyvhöz nyĂșlt – adott egyfajta interpretĂĄciĂłt az esemĂ©nyeknek egy mĂĄsik szocialista vezetƑ, aki arra alapozta teĂłriĂĄjĂĄt, hogy „a katonai ĂŒgyĂ©szsĂ©gtƑl sosem szivĂĄrogtak ki ilyenek, mikĂ©nt titkosszolgĂĄlati vonalon is az NBH-tĂłl (a volt polgĂĄri titkosszolgĂĄlatok) mentek az infĂłk a sajtĂłba, a KBH-tĂłl (volt Katonai BiztonsĂĄgi Hivatal – azĂłta mĂĄr mindkĂ©t szervet összevontĂĄk az ÁllamvĂ©delmi Hivatalba – a szerk.) soha”.

De szerinte „most lĂĄthatĂłan eldöntöttĂ©k, hogy lĂĄtvĂĄnyos akciĂłk lesznek, hĂĄzkutatĂĄs, elƑállĂ­tĂĄs”. Arra a kĂ©rdĂ©sĂŒnkre, hogy szĂĄmĂ­t-e szocialista politikusok Ƒrizetbe vĂ©telĂ©re, azt Ășgy vĂĄlaszolt,, SzilvĂĄsy György nem volt pĂĄrttag, „nem is nagyon kötƑdött az MSZP-hez, volt egy szƱk kör GyurcsĂĄny Ferenc körĂŒl, abban mozgott”. Azt, hogy GyurcsĂĄny Ferenchez eljuthat-e a mostani nyomozĂĄs, nem akarta megtippelni.

Vissza...