Véres zavargásokra számítottak?

2011-07-02 09:26:46

Még a 2006. őszi legvadabb utcai demonstrációk idején sem rendeltek be annyi rendőrt országosan rendkívüli szolgálatra, mint amennyit a június 16-i "bohócforradalom", és a szerdai forgalomlassítások idején - derül ki az ORFK Hírszerzőnek küldött adataiból.

Az Országos Rendőr Főkapitányság (ORFK) vezetése minden előzmény nélkül fokozott rendőri ellenőrzést rendelt el a június 16-i, rendvédelmi szakszervezetek által szervezett "bohócforradalom" napján, reggel hét órától másnap éjfélig, és ugyanez történt a június 29-i félpályás útlezárások alkalmával is. Mint azt Kovács György, a Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) Közép-magyarországi Régiójának vezetője június 16-án a Hírszerzőnek elmondta, a megyei rendőrkapitányságok vezetői "nem nyilvános" körlevélben utasították az állományt, így a levelek tartalmát nem is lehet közölni a sajtóval.

A június 16-i ORFK-rendelkezés azt jelentette, hogy mindenkinek - aki nincsen éppen betegállományban - kötelező volt megjelennie a kapitányságon, így azoknak is, akik éppen aznap reggel végeztek volna. A Hírszerző a június 16-i tüntetések másnapján írásban kérte az ORFK-t, hogy tájékoztasson: hány embert rendeltek be, és mennyi pénzt fizettek ki a túlórákra, dologi költségekre.

Az ORFK sajtóosztálya július 1-én, pénteken válaszolt a kérdéseinkre. Levelükben azt közölték lapunkkal, hogy a rendőrség személyi állományából összesen 19 ezren vettek részt a napi munkavégzésben. A napi szolgálati feladatokon túlmenően "1411 fő hivatásos állományú kolléga került berendelésre", a demonstrációkat összesen 1911-en biztosították.

60 milliós bérköltség

"A rendőröknek nincs sztrájkjoguk, így csak demonstrációkon tudják kifejezni a véleményüket, ezért levélben jeleztük a Belügyminisztériumnak, hogy szerintünk ez a gyülekezési jog megsértése, de ők azt válaszolták, hogy rendőrszakmai okai vannak a rendkívüli készültségnek, mert ennyi emberre van szükség a rend biztosításához" - mondta a Hírszerzőnek az FRSZ főtitkára, Pongó Géza.

Minderre aznap 60 millió forint bérköltséget fizettek ki, a technikai, dologi költségek tekintetében pedig 7, 8 milliós "költségkiadás keletkezett”. Vagyis nagyságrendileg annyiba került a BM akciója, mint amennyit a rendőrség a június 18-i melegfelvonulás biztosítására fordított. Ezt onnan tudjuk, hogy a KDNP parlamenti felszólalásban megkérdezte, hogy mennyibe került a felvonulás biztosítása, Kontrát Károly belügyi államtitkár pedig nagyságrendileg hasonló adatokat mondott - amit a kereszténydemokraták is sokaltak.

Kattintson ide, ha szeretné tovább olvasni a Hírszerző.hu-n megjelent írást!

Vissza...