Erre varrjon gombot!

2011-06-27 18:55:47

A fideszes politikusokat tömörítő Szabadság Kör szerint elfogadhatatlan eljárás volt, hogy a kínai kormányfői látogatás ideje alatt ellenőrizte a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal az itt élő tibetieket. Szájer József, Gulyás Gergely és több ismert politikus szerint az eljárás ellentétes a magyar alkotmányos renddel.

A Szabadság Kör a gyülekezési jog jogszerű gyakorlásának biztosítását kiemelt fontosságú alkotmányos alapjognak tekinti, ezért elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kínai kormányfő budapesti látogatásával egyidejűleg több Magyarországon élő tibetit rendeltek be a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalba – ez áll a főként fideszes politikusokat tömörítő Szabadság Kör hétfői közleményében. Az Elek István, Gál Kinga, Gulyás Gergely, Gyürk András és Szájer József aláírásával kiadott közlemény szerint a kör tagja helytelenítik, és az alkotmányos renddel ellentétesnek tartják a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal intézkedését, amellyel a hazánkban élő tibeti közösség tagjait éppen a kínai miniszterelnök magyarországi látogatásának napján rendelték be a hivatalba.

Az indoklás szerint a magyar gyülekezési jog a tiltakozások értéktartalmára való tekintet nélkül védelemben részesíti a szabályszerűen bejelentett rendezvényeket mindaddig, amíg azok nem valósítanak meg jogsértést.

A Szabadság Kör az elmúlt években több alkalommal határozottan kritizálta a rendőrséget a gyülekezési jog hatálya alá eső rendezvények helytelen kezelése miatt. Emellett többször felhívták a figyelmet a tibeti közösség önrendelkezésért folytatott szabadságküzdelmére. "Most is valamennyi hatóságtól azt várjuk, hogy tartsa tiszteletben a gyülekezés – és ezen belül adott esetben a jogszerűen gyakorolt tiltakozás – alapvető szabadságjogát" - áll a közleményben.

A tibetiek berendelését a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal azzal indokolta az Indexnek, hogy jogszerű rutinellenőrzés zajlott, és azért hívták be őket szombatra a hivatalba, mert figyelembe vették, hogy hétköznap dolgoznak. Az ügyet az ombudsman is vizsgálja.

Az Index.hu-n megjelent írás forrását ide klikkelve találja meg.

Vissza...