Újabb pofon külföldről

2011-06-22 13:46:31

"Szégyen" - ez volt az első reakciója a német kormány emberi jogi biztosának arra a hírre, hogy Magyarország nem fogadja el a Velencei Bizottság kritikáját az új alkotmányról - olvasható az Origo által készített interjúban.

Markus Löning szerint a magyar kormánynak le kellene ülnie tárgyalni az alkotmány problémás pontjairól, mint ahogyan a médiatörvény ügyében is meg kellene fontolnia a továbbra is érvényes bírálatokat. A liberális politikus a bonni Deutsche Welle Global Media Forumon nyilatkozott az Origónak.

Markus Löning a portálnak azt mondta: a demokrácia és az emberi jogok helyzete az Európai Unió legfontosabb ügye. "A magyarok is ezekért az értékekért küzdöttek a kommunizmus alatt, Orbán Viktor személyesen is a kommunista elnyomás ellen harcolt. Mindannyiunknak elkötelezetteknek kell lennünk a szabadság értékei, ezen belül a médiaszabadság ügye, a parlamenti ellenzék jogai vagy éppen az igazságszolgáltatás függetlensége iránt" - fejtette ki.

Az emberi jogi biztos szerint Magyarországnak komolyan kéne vennie az őt ért nemzetközi kritikákat: "inkább arra szólítanám fel a magyar politikusokat és a civil szférát is, vegyék komolyan a kritikát. A bírálat nem ellenük irányul, egyszerűen csak a szabadság közös ügyét szolgálják".

A lap a magyar médiatörvény, az új alkotmány, és a romák jogai kapcsán azt is megkérdezte a német emberi jogi biztostól, szerinte veszélyben vannak-e az emberi jogok Magyarországon? Löning szerint az emberi jogok ügyében magasra helyezték a mércét Európában, és van, ami Magyarország kapcsán is kifejezett örömet szerzett, így például az, hogy a magyar uniós elnökség a romastratégia ügyét állította a középpontba. Szerinte az is megnyugtató volt, hogy törvényben mondták ki: nem engedik az egyenruhás gárdisták működését.

A valódi problémák

Amit viszont problémásnak tart, az a médiatörvény és az alkotmány egyes elemei. A hatalmi ágak szétválasztásáról azt mondta: "tudomásul kell venni, hogy egy demokráciában a törvényhozói és a végrehajtó hatalom különválik, az igazságszolgáltatás pedig teljesen független".

Löning az alkotmányozás kérdésében a Velencei Bizottság álláspontjára hagyatkozik, és nem kezeli politikai kérdésként: "szerintem nem a médiában kell üzengetni ezzel kapcsolatban. Inkább arra lenne szükség, hogy a magyar parlamenti képviselők leüljenek a Velencei Bizottság szakértőivel, és megvitassák a problémás pontokat. Ez a testület ennek a kérdésnek, az alkotmányjognak a szakértője, nincsenek politikai céljaik, egyetlen szándékuk, hogy jó alkotmányok jöjjenek létre”.

Az Origo felhívta a biztos figyelmét arra, hogy a magyar kormány éppen a napokban jelentette be, hogy nem fogadja el a Velencei Bizottság kritikáját. Szerintük a testület "félreérti az alaptörvény szövegét", és "nem tudta kivonni magát a magyar alkotmánnyal szembeni ideológiai támadások hatása alól". Erre Löning azt mondta: "Erről nem tudtam, de szerintem ez szégyen! A Velencei Bizottságnak aztán semmilyen politikai szándéka nincsen. Tehát érdemes lenne kicsit visszavenni az egóból, tárgyalásokat kezdeni velük, és komolyan venni őket. Nem a játszótéren vagyunk, ez egy fontos kérdés".

 A cikk forrása ide kattintva érhető el a Hírszerző.hu-n.

Vissza...