Egzisztenciális fenyegetettség

2011-06-21 08:53:30

Nem zárom ki, hogy a javaslatcsomag néhány rendelkezésének elfogadása gyorsíthatja a büntetőeljárást. Jelenlegi formájában azonban még ezer sebből vérzik az előterjesztés, és így aligha állná ki az Alkotmánybíróság próbáját, vagy némely rendelkezésének alkalmazásával hozott, bűnösséget megállapító ítélet könnyen strasbourgi elmarasztaláshoz vezethetne – fogalmazott a Népszabadság kérdésére válaszolva dr. Kónya István, a Legfelsőbb Bíróság büntető kollégiumának vezetője.

Emlékeztetőül: az alkotmánybírónak jelölt Balsai István volt igazságügyi miniszter által jegyzett, a büntetőeljárási törvényt módosító csomag egyebek közt felhatalmazná a legfőbb ügyészt, hogy a kiemelt ügyekben az illetékes bíróság helyett máshol emeljen vádat, ha azzal gyorsíthatja az eljárást. Az őrizetbe vétel időtartamát 72-ről 120 órára emelnék, és az eredeti javaslat szerint az első 48, a Cser-Palkovics András által időközben benyújtott módosító indítvány szerint már csak 24 órában a gyanúsított nem találkozhatna a védőjével.

Kónya István a Népszabadság megkeresésére elmondta: a Legfelsőbb Bíróságtól előzetesen nem kértek véleményt, de tudomása szerint más fórumtól, bírói testülettől, így az Országos Igazságszolgáltatási Tanácstól sem. Igaz, a Legfelsőbb Bíróságnak már nincs jogszabály-véleményezési jogköre.

A módosító csomag célja – az előterjesztés mellett nyilvánosan kiálló Cser-Palkovics szerint – az eljárások gyorsítása, különösen a közérdeket, közpénzügyeket érintő kiemelt ügyekben. Kónya István emlékeztetett rá: Magyarországon törvény határozza meg, hogy a terhelttel szemben az ügyészségnek különböző súlyú büntetőügyekben milyen és melyik bíróság előtt kell vádat emelnie. A törvény ugyanakkor felhatalmazza a Legfelsőbb Bíróságot, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökének indítványára az illetékes bíróság helyett más, azonos hatáskörű bíróságot jelöljön ki az ügy elbírálására, ha a bíróság rendkívüli munkaterhe miatt az ügyek ésszerű időn belüli elbírálása más módon nem biztosítható.

A büntetőeljárásban alapelv a törvényes bíróhoz való jog. Ez azt jelenti, hogy bármely jogvita eldöntésére, büntetőjogi felelősség megállapítására kizárólag törvényben kijelölt bíróság jogosult, amelynek a jogkörét senki nem vonhatja el – magyarázta Kónya István, hozzátéve, hogy amennyiben kivételes esetben erre mégis sort kell keríteni, akkor annak eldöntése is az igazságszolgáltatásra feljogosított bíróság dolga.

Ide klikkelve olvashatja tovább a Nol.hu-n megjelent interjút Kónya Istvánnal.

Vissza...