Kongresszus után

2011-06-18 21:21:32

Sok minden nem pontosan így volt, de azért érdemes elolvasni a Népszabadság tudósítását. "Nem lesz gyűjtőpárt az MSZP - udvariasan kikosarazták Gyurcsányt - így foglalható össze a szocialisták szombati kongresszusa. Ettől még lesz pártszavazás, ősszel tisztulhatnak az erőviszonyok a pártban."

Egység Magyarországért mottóval rendezték meg, ám erőteljes megosztottság jellemzi az MSZP rendkívüli kongresszusát. A budapesti Syma csarnokban a szocialisták zárt ülésen folytatják le a belső vitáikat - a kongresszus egyik fő tétje az, hogy sikerül-e tisztázni a Mesterházy Attila pártelnök, illetve Gyurcsány Ferenc támogatói közötti konfliktusokat - az estére várható döntésekkel eldőlhet, elszigetelik-e Gyurcsányt a párton belül, avagy a volt kormányfő által kezdeményezett pártszavazás befogadásával teret engednek-e egy újabb fordulatnak a pártban. A kongresszus a párt jövőbeni szövetségi politikájáról is határozatot fogadhat el.

A zárt ülésről az újságírókat óránként tájékoztatják a párt politikusai; összefoglalónkat folyamatosan frissítjük.

Szakítás helyett intő?

Vonja vissza pártszavazási kezdeményezését a Demokratikus Koalíció platformja - erre kéri az MSZP kongresszusa által elfogadott határozatban Gyurcsány Ferencéket. Mesterházy Attila pártelnök a szombati pártkongresszust követő sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, ez csak egy udvarias felkérés volt, nincs kötelező érvénye. Ez azt jelenti, hogy a jövő héten sor kerülhet a Gyurcsány-féle pártszavazásra - benne a közvetlen elnökválasztással -, hacsak addig a rivális oldal el nem áll a javaslatától.

Mesterházy hangsúlyozta, a párt elnöksége is támogatta a pártszavazási kezdeményezést, ahogy a párt választmánya is, "de a legfőbb döntéshozatali szerv a kongresszus". A visszavonásra vonatkozó javaslatot 202 igen szavazattal, 105 nem ellenében fogadták el - itt volt a leginkább megosztott a kongresszus.

Lesz pártszavazás

Ezek szerint a kongresszus nem kívánta - nyilvánosan - tovább élezni a pártszakadással fenyegető konfliktust, ezért egy köztes megoldást választottak, a pártszavazásra viszont minden bizonnyal sor kerül. A párt alapszabályát az újabb őszi kongresszuson módosíthatják, végleg csak itt dől el, hogy Gyurcsányék szájízének megfelelően, közvetlenül a párt tagsága válasszon-e pártelnököt, illetve, hogy szigorítsák-e a párt vezető tisztségviselőire vonatkozó összeférhetetlenségi, átláthatósági szabályokat.

Mesterházy beszámolója szerint a kongresszus ebben a tárgykörben is elfogadott egy határozatot, amely szigorúbb etikai normák érvényesítését, a párt gazdálkodásának átláthatóságát, az összeférhetetenség szigorúbb szabályozását is tartalmazza. Ezzel igyekeztek a jelek szerint kifogni a szelet Gyurcsányék vitorlájából, hiszen platformjuk kezdeményezése szinte az összes felsorolt javaslatot tartalmazta. Ezt a határozatot 94 százalékos többséggel fogadták el.

A kongresszuson a "hogyan tovább, MSZP" című kérdésről vitatkoztak a legtöbbet; Mesterházy beszámolója szerint "őszinte, egyenes, helyenként kemény vita volt", de minden küldött a párt egysége mellett szólalt fel.

Ide klikkelve olvashatja tovább a kongresszuson történtek részleteit a Nol.hu-n.

Vissza...