EmberĂĽkre akadtak?

2011-06-17 15:29:30

Én képes voltam szembenézni egy rossz mentalitással, átjutottam a tű fokán, önök viszont közelébe sem jutottak a felismerésnek – vágott vissza az államadósság okait vizsgáló bizottság fideszes tagjainak Gyurcsány Ferenc, amikor hazugsággal vádolták. A volt miniszterelnök riposztjaival többször is felbőszítette a testület tagjait, akik azt is állították,hogy színészkedik, és arcátlanul félremagyarázza a tényeket. Gyurcsány elismerte, hogy kormánya felelős volt az államadósság növekedéséért, de azt hangoztatta, hogy hasonló, sőt nagyobb mértékben terheli felelősség Orbán Viktor első és Medgyessy Péter kormányát is.

Három kormányt hibáztatott Gyurcsány Ferenc az államadósság jelentős növekedéséért a parlament vizsgáló bizottságának pénteki meghallgatásán. A szocialista politikus szerint az első Orbán-kormány 2002-ig 570, a következő Medgyessy-kormány 800, saját kormánya pedig 520 milliárd forinttal növelte a büdzsét terhelő adósságállományt.

Gyurcsány Ferenc, korábbi miniszterelnököt egykori kollégái, Medgyessy Péter és Bajnai Gordon után hívta be a 2002-2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság. A volt kormányfő egy több mint húszoldalas táblázatgyűjteménnyel érkezett a meghallgatásra, amellyel azt demonstrálta, hogy hivatali ideje alatt 3000 milliárd forintos költségvetési kiadáscsökkentésről született döntés, amit a Bajnai-kormány további 1200 milliárd forinttal toldott meg. Gyurcsány szerint ezeknek az intézkedéseknek köszönhető, hogy 2010-re „sikeresen” és „gyorsan” az uniós átlag szintjére szorították le a hiányt.

Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője a bizottság tagjaként arra hívta fel Gyurcsány figyelmét, hogy Medgyessy Péter májusi meghallgatásán azt mondta, hogy távozásáig még az uniós elvárásoknak megfelelő keretek között volt az államadósság, a 2005 után helyzet viszont már nem rá tartozik. Szijjártó szerint GDP-arányosan 2001-ben még 53 százalékos volt az államadósság, 2010-ben viszont már 83 százalékra ment fel.

Ide klikkelve olvashatja tovább a bizottsági meghallgatásról készült tudósítást az Index.hu-n.

Gyurcsány Ferenc bizottság elé tárt prezentációja ide kattintva érhető el.

Vissza...