Puhul a csomag

2011-06-14 17:35:19

Az álláskeresési járadék maximális folyósítási időtartama 270 napról 180-ra csökken - ezt tartalmazza a Pintér Sándor belügyminiszter által pénteken benyújtott törvénymódosító javaslat.

Ez azért meglepő, mert Matolcsy György a Széll Kálmán-terv bemutatásakor, márciusban azt mondta, hogy az álláskeresési támogatások 2012. január elsejétől csak 3 hónapra járnak. Ugyanezt tartalmazza a konvergenciaprogram is.

Mindez jelentheti azt, hogy felpuhult az Orbán-csomag, mivel az álláskeresési járadék időtartamának drasztikus lecsökkentésétől 42,9 milliárd forint megtakarítást várt az állam.

A Nemzetgazdaségi Minisztérium - tehát nem a törvény beterjesztője - szerint viszont nem puhul a csomag, ugyanazt hajtják végre, amit korábban mondtak. "Az a törvényjavaslat, amely szerint hat hónapban maximalizálná a kormány az álláskeresési járadékot, maximálisan megfelel a Széll Kálmán-tervben elvárt megtakarításnak és teljesíti azt az elvárást is, hogy az álláskeresési járadék időtartama átlagosan 3 hónap alá csökkenjen" - írta a tárca a közleményében.

Csakhogy Matolcsy György korábban nem átlagról beszélt, hanem úgy fogalmazott áprilisban egy kormányszóvivői tájékoztatón: "az eddigi kilenc helyett csupán három hónapig kaphatnak munkanélküli-járadékot az állástalanok jövőre". Mint mondta, a jogosultsági idő megharmadolását az kompenzálja, hogy az ellátás összege ez idő alatt megemelkedik: a jövőben az első hónapban a keresetének 90, a második hónapban 80, a harmadikban 70 százalékát kapja meg a munkanélküli.

A hír forrása a Hírszerző.hu-n ide klikkelve érhető el.

 

Vissza...