PedagĂłgusok petĂ­ciĂłja

2011-06-13 14:11:09

Mi a közoktatásban érintett szakszervezetek - Pedagógusok Szakszervezete, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet, Oktatási Vezetők Szakszervezete - sajnálattal állapítottuk meg, hogy kérésünk ellenére a Magyar Köztársaság miniszterelnöke nem jelölte ki a Kormánynak azt a képviselőjét, akivel a közoktatás átalakításának terveiről érdemi egyeztetéseket folytathattunk volna.

Ezért petícióval fordulunk a Kormányhoz.

Elfogadhatatlan, hogy nélkülünk döntsenek:

  • a  közoktatási intĂ©zmĂ©nyek fenntartásárĂłl, finanszĂ­rozásárĂłl,
  • a munkáltatĂłi jogkör gyakorlásárĂłl, a foglalkoztatás rendszerĂ©rĹ‘l, a pedagĂłgus-munkaidĹ‘rĹ‘l, a pedagĂłgusok kötelezĹ‘ ĂłraszámárĂłl, a közoktatásban foglalkoztatottak alkalmazási feltĂ©teleirĹ‘l, bĂ©rezĂ©sĂ©rĹ‘l, juttatási, ellenĹ‘rzĂ©si Ă©s minĹ‘sĂ­tĂ©si rendszerĂ©rĹ‘l,
  • a szakkĂ©pzĂ©s jövĹ‘jĂ©rĹ‘l,
  • a közoktatás rendszerĂ©nek, benne a nem állami, nem önkormányzati Ă©s nem egyházi iskolák finanszĂ­rozásárĂłl, az itt foglalkoztatott pedagĂłgusok Ă©s a pedagĂłgiai munkát segĂ­tĹ‘k jogállásárĂłl Ă©s sorsárĂłl, az itt tanulĂłk helyzetĂ©rĹ‘l.

Tűrhetetlen,

  • hogy csökkenteni kĂ­vánják a tankötelezettsĂ©g idejĂ©t, meg kĂ­vánják változtatni a közĂ©pfokĂş beiskolázási arányokat, Ă©s a felsĹ‘oktatásban csökkenteni kĂ­vánják az államilag támogatott kĂ©pzĂ©sben rĂ©sztvevĹ‘ hallgatĂłk arányát,
  • hogy a szakmunkáskĂ©pzĂ©st ki akarják emelni a közoktatásbĂłl,
  • hogy a közoktatásban dolgozĂłk reáljövedelme Ă©vek Ăłta csökken,
  • hogy a közoktatás megszervezĂ©sĂ©nĂ©l nem a gyermek mindenek felett állĂł Ă©rdeke a legfontosabb szempont,
  • hogy az Ă©letpálya-modell bevezetĂ©sĂ©hez szĂĽksĂ©ges forrásokat lĂ©tszámleĂ©pĂ­tĂ©ssel, intĂ©zmĂ©nyek összevonásával, bezárásával, a napközis Ă©s tanulĂłszobai foglalkozások megszĂĽntetĂ©sĂ©vel, a pedagĂłgusok munkaterheinek növelĂ©sĂ©vel, a tanulĂłi szolgáltatások, pl. nyelvi elĹ‘kĂ©szĂ­tĹ‘ Ă©vfolyamok csökkentĂ©sĂ©vel kĂ­vánják elĹ‘teremteni.

Követeljük,

  • hogy azonnal induljanak meg az Ă©rdemi tárgyalások. Érdemi tárgyalásnak azt tekintjĂĽk, ha a kormány döntĂ©se elĹ‘tt nyilvánĂ­thatunk vĂ©lemĂ©nyt, fejthetjĂĽk ki álláspontunkat. IgĂ©nyt tartunk arra is, hogy Ă©rdemi választ kapjunk kĂ©rdĂ©seinkre, Ă©s megindokolják azt, ha a javaslatainkat nem veszik figyelembe,
  • hogy a jövĹ‘ Ă©vi költsĂ©gvetĂ©s tervezĂ©sekor gondoskodjanak az önkormányzati intĂ©zmĂ©nyrendszer működĂ©sĂ©hez, a közoktatásban foglalkoztatottak bĂ©rezĂ©sĂ©hez szĂĽksĂ©ges költsĂ©gvetĂ©si fedezetrĹ‘l, Ă©s legalább az infláciĂłt 10% kal meghaladĂł jövedelem növekedĂ©s biztosĂ­tásárĂłl.

A közoktatásban érdekelt szakszervezetek kijelentik, hogy készek élni a nyomásgyakorlás keményebb eszközeivel is, ha az országos tüntetés nem vezet eredményre.

Budapest, 2011. június 5. forrás: http://www.pedagogusok.hu/

 Érdemes ide klikkelve elolvasni a pedagógus szakszervezetek tüntetéséről a legfontosabbakat!

Mindezek tudatában egy 3 évvel ezelőtti veszprémi pedagógus napi történetre is fel kívánom hívni a figyelmüket. Miután ostoba politikai beszédet mondott az ünnepen az oktatási bizottság akkori fideszes elnöke, otthagytam az ünnepséget. Legnagyobb meglepetésemre másnap még ő kívánt mindezért felelősségre vonni és elnézéskérésre szólított fel a nyilvánosság előtt. Vajon most hogyan érzi magát a bőrében? Pedig azóta feljebb vitte az Isten a dolgát. Mostmár ugyanezért a területért felelős alpolgármesterré lett az akkori bizottsági elnök.

Klikkeljen ide, ha érdekli a "kivonulás" története. S ide akkor klikkeljen, ha kíváncsi a közleményemre és mások álláspontjára is.

Vissza...