Forró hangulatot ígér Orbån

2011-06-12 15:52:02

Izgalmasak lesznek Ă©s EurĂłpĂĄban is meglepetĂ©seket okoznak majd a nyĂĄron elƑkĂ©szĂ­tett kĂ©tharmados törvĂ©nyek - errƑl is beszĂ©lt OrbĂĄn Viktor miniszterelnök mĂșlt vasĂĄrnapi kötcsei beszĂ©dĂ©ben a talĂĄlkozĂł egyik rĂ©sztvevƑje szerint. ElemzƑk szerint viszont inkĂĄbb Ƒsszel szĂĄmĂ­that heves vitĂĄkra a kabinet, miutĂĄn több olyan sarkalatos törvĂ©nyt is meg kell alkotni, amelyek alapvetƑen befolyĂĄsoljĂĄk az orszĂĄg gazdasĂĄgi Ă©s politikai kereteit.

A nem politikuskĂ©nt dolgozĂł, nĂ©vtelensĂ©get kĂ©rƑ forrĂĄs az OrigĂłnak azt mondta, OrbĂĄn rĂ©szleteket nem ĂĄrult el a jogszabĂĄlyokrĂłl, annyit mondott, hogy egĂ©sz nyĂĄron kemĂ©nyen fog dolgozni, többek között a gazdasĂĄgi tĂĄrgyĂș sarkalatos törvĂ©nyeken.

A kormĂĄnyzat munkĂĄja több bĂ­rĂĄlatot is kapott egy kormĂĄnypĂĄrti tisztsĂ©gviselƑ szerint, aki rĂ©szt vett az esemĂ©nyen. Azt mondta, több felszĂłlalĂł - köztĂŒk az egri szĂ­nhĂĄz igazgatĂłja, BlaskĂł BalĂĄzs - a kormĂĄny egyes kulturĂĄlis döntĂ©seit kifogĂĄsolta, többen pedig azt tettĂ©k szĂłvĂĄ, hogy a kultĂșra terĂŒletĂ©n "nem törtĂ©nt semmi" a kormĂĄnyvĂĄltĂĄs Ăłta.

MĂĄsok a kormĂĄny ĂĄltal Ă­gĂ©rt elszĂĄmoltatĂĄst bĂ­rĂĄltĂĄk, volt, aki azt mondta, a megbĂ­zott elszĂĄmoltatĂĄsi biztos, Budai Gyula "mĂ©g semmilyen konkrĂ©t eredmĂ©nyt nem mutatott fel, egyetlen volt szocialista vezetƑ kezĂ©n sem kattant a bilincs az elmĂșlt egy Ă©vben". A miniszterelnök a minisztĂ©riumi vezetƑ szerint igazat adott a bĂ­rĂĄlĂłknak, Ă©s azt mondta, maga is Ășgy Ă©rzi, hogy "valĂłban nem sok minden törtĂ©nt" az emlĂ­tett kĂ©t terĂŒleten. HozzĂĄtette, hogy ezekkel az uniĂłs elnöksĂ©gi fĂ©lĂ©v lejĂĄrtĂĄig nem tud foglalkozni, de jĂșliustĂłl "kĂ©zbeveszi, felpörgeti az ĂŒgyeket".

A kritikĂĄkra egy mĂĄsik, az esemĂ©nyen rĂ©szt vevƑ kormĂĄnyzati vezetƑ ĂĄllĂ­tĂĄsa szerint a miniszterelnök egy alkalommal felcsattant, hogy megvĂĄlasztĂĄsa Ăłta minden napja "mikromenedzsmenttel", kisebb horderejƱ ĂŒgyek, hozzĂĄ Ă©rkezƑ panaszok kezelĂ©sĂ©vel telik, miközben neki kormĂĄnyfƑkĂ©nt "makromenedzsmenttel", vagyis stratĂ©giai ĂŒgyekkel kellene foglalkoznia.

Inkább Ƒsszel várhatók heves viták


A tavaszi parlamenti ĂŒlĂ©sszakon az elƑzetes tervek szerint mĂ©g kĂ©t komolyabb döntĂ©s vĂĄr a kĂ©pviselƑkre: az egyhĂĄzakrĂłl szĂłlĂł sarkalatos törvĂ©ny, illetve az Ășj alkotmĂĄnybĂ­rĂłk megvĂĄlasztĂĄsa - emlĂ©keztetett Gyömöre MĂĄtĂ© a Magyar ProgresszĂ­v IntĂ©zet elemzƑje. A törvĂ©nyalkotĂĄsi programban elmĂ©letileg szerepel az Ășj felsƑoktatĂĄsi törvĂ©ny is, ĂĄm az jelenlegi ismereteink szerint mĂ©g erƑsen az elƑkĂ©szĂ­tĂ©s szakaszĂĄban van - tette hozzĂĄ.

Az elemzƑ szerint fƑkĂ©nt az alkotmĂĄnybĂ­rĂłsĂĄggal kapcsolatos törvĂ©ny miatt szĂĄmĂ­that a kormĂĄnytöbbsĂ©g Ă©lesebb kritikĂĄkra, hiszen alapvetƑen jobboldali kötƑdĂ©sƱ embereket jelölne a Fidesz, köztĂŒk egyik parlamenti kĂ©pviselƑjĂ©t. Heves vitĂĄkra azonban inkĂĄbb Ƒsszel szĂĄmĂ­that a kabinet, mivel több olyan sarkalatos törvĂ©nyt is meg kell alkotni, amelyek alapvetƑen befolyĂĄsoljĂĄk az orszĂĄg gazdasĂĄgi Ă©s politikai kereteit.

Gyömöre MĂĄtĂ© Ășgy vĂ©lte, a nyugdĂ­jrendszer, illetve a közteherviselĂ©s rendjĂ©nek kĂ©tharmados rögzĂ­tĂ©se kĂ©tsĂ©gkĂ­vĂŒl növelnĂ© a kiszĂĄmĂ­thatĂłsĂĄgot, ĂĄm rendkĂ­vĂŒl korlĂĄtoznĂĄ a kĂ©sƑbbi kormĂĄnyok mozgĂĄsterĂ©t, amelyek Ă­gy kĂ©ptelenek lennĂ©nek gyorsan Ă©s rugalmasan reagĂĄlni a vĂĄltozĂł demogrĂĄfiai Ă©s munkaerƑpiaci folyamatokra.

Ɛszre marad az Ășj önkormĂĄnyzati, illetve az Ășj vĂĄlasztĂłjogi törvĂ©ny megalkotĂĄsa is - hĂ­vta fel a figyelmet a Magyar ProgresszĂ­v IntĂ©zet elemzƑje, aki szerint az elƑbbi a legnagyobb kormĂĄnypĂĄrton belĂŒl is komoly vitĂĄkat szĂŒlhet, tekintve, hogy a kĂ©pviselƑk jelentĂ©keny hĂĄnyada rendelkezik önkormĂĄnyzati pozĂ­ciĂłval is. 2014-tƑl rĂĄadĂĄsul a parlamenti mandĂĄtum Ă©s a polgĂĄrmestersĂ©g, megyei közgyƱlĂ©si vezetƑi tisztsĂ©g összefĂ©rhetetlennĂ© vĂĄlik, vagyis szĂĄmos politikusnak el kell döntenie, hogy hol folytatja tovĂĄbb pĂĄlyafutĂĄsĂĄt. A tervek szerint lecsökkentett parlamenti lĂ©tszĂĄm miatt azonban sokan kiszorulhatnak az OrszĂĄggyƱlĂ©sbƑl, Ă­gy nekik az önkormĂĄnyzati szfĂ©ra lehet a menekĂŒlĂ©si Ăștvonal. MĂĄrpedig Ă©ppen az önkormĂĄnyzatok autonĂłmiĂĄjĂĄt csökkentenĂ© jelentƑsen az Ășj jogszabĂĄly, sƑt a 2000 fƑnĂ©l kisebb lĂ©lekszĂĄmĂș falvaknĂĄl megszƱnne az önĂĄllĂł polgĂĄrmesteri hivatal is.

Ɛszre marad a közoktatĂĄsi, a felsƑoktatĂĄsi Ă©s az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi ĂĄtalakĂ­tĂĄs is, tehĂĄt arra lehet szĂĄmĂ­tani, hogy a kormĂĄnyzĂĄs elmĂșlt egy Ă©vĂ©re jellemzƑ gyors törvĂ©nyhozĂłi munka tovĂĄbb folytatĂłdik.

Gyömöre MĂĄtĂ© szerint mindennek megvannak a racionĂĄlis okai. IdƑben minĂ©l tĂĄvolabb van a sĂșlyos, nĂ©pszerƱtlen döntĂ©sek meghozatala a következƑ vĂĄlasztĂĄstĂłl, a legnagyobb kormĂĄnypĂĄrt 2014-es esĂ©lyei annĂĄl jobbak. Mindez persze szĂĄmos lehetƑsĂ©get ad a hibĂĄs törvĂ©nyalkotĂĄsra, ami adott esetben hatĂĄssal lehet a Fidesz nĂ©pszerƱsĂ©gĂ©re is, azonban a pĂĄrt vĂĄlasztĂłi lĂ©nyegesen fegyelmezettebbek, mint a többi pĂĄrtĂ©, rĂĄadĂĄsul a törzsszavazĂłi is többen vannak, Ă­gy egyben tartĂĄsuk is egyszerƱbb. "ArrĂłl nem is beszĂ©lve, hogy a rendkĂ­vĂŒl centralizĂĄlt pĂĄrtszervezet miatt nem jöhetnek lĂ©tre tĂșlsĂĄgosan erƑs Ă©s önĂĄllĂł hatalmi pĂłlusok a pĂĄrton belĂŒl, vagyis rivĂĄlisaiknĂĄl egysĂ©gesebb kĂ©pet tudnak magukrĂłl kialakĂ­tani" - fejtegette az elemzƑ.

A nepszava.hu-n megjelent íråst ide kattintva érheti el.  




Vissza...