Vita a leégett hulladékkezelő miatt

2011-06-09 17:29:23

A mai napig nem tisztázott, hogy a leégett királyszentistváni hulladékkezelőben volt füstjelző, vagy sem. (Katanics Sándor és Czaun János véleménye.) Katanics Sándor: Miért nincs konkrét válasz? Vizsgálat sem kell ahhoz, hogy világosan kiderüljön: volt tűz, vagy füstjelző a leégett királyszentistváni hulladékkezelőben, vagy sem?

Erről Katanics Sándor, a közgyűlés szocialista képviselője beszélt csütörtökön. A képviselő hangsúlyozta: a társulás elnöke, Czaun János  a mai napig nem felelt erre az egyszerű kérdésre, ami azért nagyon fontos, mert nyolcszázmilliós kár keletkezett.

- Arra sem érkezett válasz, hogy miért egy másik vállalkozás biztonsági embere értesítette a tűzoltókat - hivatkozott a Naplóban megjelent olvasói hozzászólásokra. A képviselő furcsának találja azt is, hogy a tűz okát a Fejér megyei katasztrófavédelem vizsgálja.

Hartmann Ferenc szocialista képviselő arról beszélt, hogy Czaun János polgármestereknek küldött tájékoztatójában az olvasható, hogy a próbaüzem lezárásának időpontja április 30, miközben a záró jegyzőkönyv május 12-én, két nappal a tűz után készült.

A közgyűlési képviselők szeretnék tudni azt is, hogy valóban egy debreceni cég biztosít a társulás elnökének gépkocsit, és ez a cég milyen kapcolatban áll a társulással?

Czaun: a szocialisták saját pecsenyéjüket sütögetik

- Miközben az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-Kezelési Önkormányzati Társulás, az Európai Unió, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a Környezetvédelmi Fejlesztési Igazgatóság, a kivitelező és a felügyelő mérnök is azon fáradozik, hogy a több, mint 10 éve elkezdett korszerű hulladékkezelési program végre elindulhasson közel 300 ezer ember és 158 önkormányzat érdekében, a veszprémi szocialista képviselők szembe mennek a térség érdekeivel, és segítség helyett saját politikai pecsenyéjüket próbálják sütögetni – közölte Czaun János, az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-Kezelési Önkormányzati Társulás elnöke, aki szerint Hartmann Ferenc a mai napig nem tudta kiheverni, hogy 2006 óta nem ő a társulás elnöke, és amit neki az elnöksége alatt nem sikerült elérnie, azt az új vezetésű társulás megvalósította.

- Lehet, hogy a szocialista képviselők úgy ítélik meg, hogy a projekt sikere az ő sikertelenségük, vagy – mint sajnos a sajnálatos tűzeset folytán – a sikertelenség az ő sikerük, de sajnos el kell mondanom: mind a 300 ezer lakosunk érdeke, hogy ez a projekt minél előbb elindulhasson. Csakúgy, mint a projekt zárása is, hiszen ha május 12-én nem ismertük volna el a sikeres próbaüzemet (amely április 30-ig valóban sikeresen lezárult), akkor bizony visszafizetési kötelezettség terhelne minket, ami mind a 158 önkormányzat költségvetésére elviselhetetlen terhet róna.

Szeretném megnyugtatni a közvéleményt, hogy a társulás vezetése a közreműködő szervezetekkel karöltve azon dolgozik, hogy az Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási projekt sikeresen lezárulhasson, ezzel párhuzamosan pedig sor kerülhessen a tűz okozta károk elhárítására és a minél előbbi beindításra.Kérem ezért a veszprémi szocialista képviselőket, hogy a 2006 előtti évek tehetetlenségét  ne vetítsék ki a Társulás jelenlegi működésére, és ha már az elmúlt négy évben nem segítették a munkánkat, legalább most ne akadályozzák – zárta mondandóját az elnök.

A szocialisták másik felvetésére leszögezte: „semmilyen debreceni székhelyű cég nem áll üzleti kapcsolatban a társulással, én ilyen társaság gépkocsiját nem használom.”

A tudósítás forrása ide kattintva található meg a naplo-online-on.

Egy hozzászólást is kénytelen voltam megtenni:

Kedves Olvasók! Ha jól látom, most sem olvasható Czaun János válaszában, hogy volt, vagy sem tűzjelző készülék a csarnokban. Pedig nagyon egyszerű erre a kérdésre igennel, vagy nemmel válaszolni. Véleményem szerint, ha lett volna, akkor nem keletkezik közel 800 milliós kár. Vagy tévednék? Érdekes megállapítás a következő Czaun úrtól: "ha május 12-én nem ismertük volna el a sikeres próbaüzemet(amely április 30-ig valóban sikeresen lezárult), akkor bizony visszafizetési kötelezettség terhelne minket" Kérdezem: ha sikeres volt a próbaüzem április 30-án, akkor miért nem készültek el a megfelelő dokumentumok május első napjaiban, miért nem vette át a társulás az üzemeltetést és miért csak két nappal a tűzeset után ismerték el hivatalosan sikeresnek a próbaüzemet? S május 11-én miért azt hangoztatta csupán a társulás elnöke: "Első kérdésem a kivitelezőhöz az volt, hogy kötöttek-e biztosítást, és megnyugtató választ kaptam - nyilatkozta lapunknak az elnök, aki aláhúzta: a hulladékkezelő telepet még nem vették át a kivitelezést végző konzorciumtól"? Nagyon időszerű lenne az is, ha végre választ kaphatnánk arra, milyen gépjárművet használ a társulás elnöke utazásaihoz, annak ki az üzembentartója? Miért nem kerülhet nyilvánosságra, milyen cég üzemelteti azt a gépjárművet, amelyen naponta látják a társulás elnökét közlekedni?

Tisztelettel: Katanics Sándor

 Ide klikkelve olvashatja a sajtótájékoztatónk írásos anyagát.

S íme, az a bizonyos polgármestereknek írt levél!

Érdemes megnézni a Veszprémi TV tudósítását is ide klikkelve!

"Nem kaptak válaszokat a királyszentistváni hulladékkezelőben történt tűzesettel kapcsolatban feltett kérdéseikre – ezt kifogásolták mai sajtótájékoztatójukon a szocialista önkormányzati képviselők. Katanics Sándor és Hartmann Ferenc elmondták, nem kaptak választ többek között arra, hogy volt-e és működött-e a létesítményben tűz- vagy füstjelző rendszer és az sem világos, hogy ki riasztotta elsőként a tűzoltókat. A képviselők választ várnak Czaun Jánostól, a hulladékkezelő társulás elnökétől arra is, hogy valóban egy debreceni székhelyű kutató-fejlesztő társaság biztosítja számára azt a járművet, amivel sokszor látni a városban. Ha igen, az a cég milyen kapcsolatban áll a társulással."

Vissza...