Háború- baloldali értékek mentén?

2011-06-09 11:59:00

Tikkasztó napom volt tegnap. Még azt sem hevertem ki, hogy Réthelyi miniszter átértelmezi a Himnuszt -kíváncsi lennék az átdolgozó megbízására és az összegre -, amikor megálltam a kocsival egy autóbusz mellett. Az oldalára helyezett reklám a Széchenyi-tervnek tudta be a Szent Imre-kórház felújítását, amely amúgy leginkább a Gyurcsány-kormány munkássága, legfeljebb az utolsó simítások eshettek az új kurzus idejére.

Ám ekkor megcsörrent a telefon. Egy MSZP-tag barátom hívott. Ő úgy gondolkodik, hogy számára elfogadható a Demokratikus Koalíció, támogatja a megújítási szándékot is, de az a fajta a párttag, aki szerint az egység mindennél fontosabb. Nos, azt mondja, hogy egy ismerőse hívta, aki szintén párttag és elmesélt neki valamit, ami már neki is sok volt...

Vitatkoztam magammal, hogy megírjam-e, amiről tájékoztatott, elvégre megint rám sütik majd az MSZP-ből, hogy "ártok a pártnak", ráadásul Szanyi Tibor már lefideszügynöközött a Facebook-on, mondván, ne formáljak véleményt az MSZP-ről, hiszen nem vagyok párttag, így tagdíjat sem fizetek. (Eszerint tehát, ha van egymillió MSZP-szavazó és tízeter aktív párttag, akkor a 99 százalék fogja be a száját...) Végül meggyőztem magam, íme a történet.

Pár napja ülésezett az MSZP úgynevezett programtanácsa, amelynek az a feladata, hogy hosszútávú stratégiai terveket, eszmei elképzeléseket dolgozzon ki a párt számára. A testületet Lendvai Ildikó vezeti. Legutóbbi ülésükön a tagok egy része, és meghívottak voltak jelen: Csepeli György, Bayer József, Niedermüller Péter, Földes György, Lakner Zoltán, a Policy Solutions két munkatársa. Arról beszélgettek, hogy az MSZP elnöksége számára milyen előnyös forgatókönyvek gyárthatók a jövő hétvégi kongresszusra. Reális forgatókönyvként azt taglalták, hogy hasznos lenne-e a párt számára, ha a Demokratikus Koalíció és támogatói elhagynák az MSZP-t, és új szervezetet hoznának létre.

Földes amellett érvelt, hogy megérné a váltás még olyan áron is, hogy a távozókkal megosztoznának, és odaadnák nekik a párt infrastruktúrájának és támogatásának 20 százalékát. Lakner úgy vélte - amúgy helytelenül -, hogy Gyurcsányék nem értik: a baloldal igazi kötelessége ma a leszakadók és a szegények védelme. Meglepetésre Csepeli hagyományos szocialista érveléssel amellett tört lándzsát, hogy az MSZP ígérje meg, hogy mindent visszaad mindenkinek, amit a Fidesz elvett, vagy elvenni kíván. Bayer, Niedermüller és Lendvai mérsékelni kívánták a szakítás mellett érvelők álláspontját, elfogadva, hogy a DK szándékának hitelessége és érvényessége, miszerint balközépre nyitott centrumpártra van szükség, nem vitatható. Lendvai azt mondta, hogy szerinte a szakadás két 10-15 százalékos pártot eredményezne, amelyből az MSZP lenne erősebb, de ahol a kenyeret ketté vágják, ott a morzsából a földre is hullik - magyarázta volt pártelnök és frakcióvezető.

Különös módon a résztvevők a kongresszus lebonyolításával kapcsolatban is véleményt formáltak, például olyan témában, mikor szabad vagy érdemes szót adni Gyurcsány Ferencnek, nehogy egy jó beszéddel megfordítsa a kongresszus hangulatát. (Hírek szerint minden megyére leosztják az őt bíráló felszólalókat.) Lakner és a Policy Solutions erősen antigyurcsányista felhangot ütött meg, a pártelnökség véleményét artikulálva.

A barátom azért mesélte ezt el, mert nem nézi jó szemmel Gyurcsány párton belüli levadászását és egyre jobban aggódik pártja morális állapotáért. Mivel nincs okom kételkedni abban, hogy amit mondott, igaz lenne, én is aggódom, éppen ezért tettem közzé az információt.

És hogy legyen egy újabb adalék ahhoz, miért van itt kétharmad.

A forrást ide klikkelve érheti el a http://greczy.blog.hu -n

 

Vissza...