Széll Kálmán fejreáll?

2011-06-08 16:57:45

A piacokon március elején lelkesen fogadták a Széll-tervben szereplő kiigazítások, a 2013-ra vállalt 902 milliárd még soknak is tűnt. Pár hónap alatt akkorát fordult a világ, hogy most már inkább kevésnek tűnik. A kormány nemrég még visszafogottnak tűnő várakozásánál is kisebb lehet a gazdasági növekedés, az elemzők a Széll-terv felpuhulásától tartanak, Brüsszel a jövő évi hiánycél elszállására figyelmeztet.

A hitelminősítők megítélése vegyes: miközben a Fitch javított a kockázati besorolásunkon, a Moody's újabb leminősítésről beszél.

A jelek szerint egyelőre sem a Standard and Poor's , sem a Moody's  nem követi a Fitch Ratings hétfői lépését Magyarország negatív kilátásának stabilra változtatásával, holott a hitelminősítők az elmúlt években, egy-két nap eltéréssel egy irányba változtatták az országról alkotott véleményüket.

Most másként fest a helyzet: a Moody's közép-európai illetékese kedden a Bloombergnek azt mondta, hogy továbbra is van esély arra, hogy a cég leminősíti Magyarországot. A Moody's-nál most egyetlen fokozattal vagyunk a bóvli kategória fölött, vagyis, az idézett nyilatkozat alapján, ha a hitelminősítő legközelebb lép, akkor a befektetésre nem ajánlott csoportba kerülhetünk. Ez persze csak egy kilátás, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy ez be is fog következni.

A kritikusok hangját erősíti az Európai Bizottság is: a kedden publikált országspecifikus jelentés szerint újabb kiigazító lépéseket várnak a kormánytól, mert a 2012-es hiány a tervezettnél nagyobb lehet. Brüsszel ezért a fiskális fegyelem további erősítését ajánlja Magyarországnak. Az országspecifikus ajánlásban azt javasolják, hogy – a jövő évi hiánycél elérése érdekében – a korábban megismertekhez képest fogadjon el újabb intézkedéseket a kormány, legkésőbb a 2012-es költségvetés megalkotásakor, hogy biztosíthatók legyenek a konvergenciaprogramban vázolt hiánycélok a következő két évben. A kabinet évente fél százalékkal javítsa a költségvetés helyzetét a tervezési időszak, azaz 2015 végéig - ajánlja a Bizottság.

A továbbiakat ide klikkelve olvashatja el az Index.hu-n.

Vissza...