Szárnyaló hiány

2011-06-07 16:56:23

Jelentés a disznóólból!

Ismét túllőtt a plafonon a deficit: az éves előirányzat 105,4 százalékát érte el az első öt hónapban az államháztartás hiánya - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium májusi államháztartási gyorsjelentéséből. 

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - május végi hiánya 724,2 milliárd forint lett, ez az éves előirányzat 105,4 százaléka - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Tavaly az államháztartás központi alrendszerének május végi deficitje az éves tervnek csak 84,6 százaléka volt, ennek alapján tehát tavaly május végén sokkal jobb helyzetben volt a költségvetés, mint idén. Az NGM ezt azzal igyekszik árnyalni, hogy míg tavaly májusban az államháztartás központi alrendszerének havi hiánya 99,2 milliárd forint volt, ehhez képest az idei teljesítés 41,2 milliárd forinttal kevesebb, 58 milliárd lett.

Ezen belül a központi költségvetés 40,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 24,4 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 6,5 milliárd forintos szufficittel zártak.

Az államháztartási hiány év eleje óta rendkívül magas a tervhez képest. Már az első két hónapban elértük az előirányzat 81,4 százalékát, az első három hónap eredménye pedig még rosszabb, 108 százalék lett. A negyedik hónapban a deficit az éves terv 96,9 százalékára „szelidült”.

Ezért alakul rosszul a hiány 

A május végi egyenleg alakulásának egyik fő oka az NGM szerint, hogy a központi költségvetés idei hiányának alakulását egyrészt egyes bevételek szokásostól eltérő időbeli lefutásai okozzák, mindenekelőtt az, hogy a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból (vagyis a magánnyugdíjpénztári megtakarítások államosításából) származó 528,8 milliárd forintos bevétel (amit folyó kiadásként beterveztek az idei büdzsébe) a második félévben teljesül. Ha a május végi egyenleget (724,2 milliárdos deficit) a magánnyugdíjból származó bevételek időarányos teljesítésével korrigáljuk, akkor a hiány 503,9 milliárd forintra csökken, ami az éves előirányzat 73,3 százaléka.

A másik ok az NGM szerint, hogy Matolcsy György 250,3 milliárd forintos zárolása is nagyobbrészt csak az év hátralévő részében eredményez hiánycsökkenést.

Mindezek azonban együttesen biztonságosan tarthatóvá teszik a 2011. évi költségvetés 2,94 százalékos pénzforgalmi hiánycéljának tartását - állítja a tárca.

Ide kattintva találhatja meg a hír forrását a Hírszerző.hu-n.

Vissza...