A mĂşltat elfeledni?

2011-06-06 14:06:24

Némileg meglep, hogy az  egy nappal ezelőtt Pálkövén megtartott megemlékezésről jószerével alig számolnak be az internetes portálokon. Szerencsére azért a Galamus.hu pl. átvette azt az MTI hírt, amit az alábbiakban fontosnak tartok változatlanul közölni. Úgy tűnik,  jószerével senkit nem érdekel az internetes portálok szerkesztői közül sem, hogy Bajcsy- Zsilinszky Endrének, ma van a születésének 125. évfordulója.

Bajcsy az antifasiszta mozgalom jeles személyisége. Aki elfeledi a múltat, az könnyen megismételheti a múltban elkövetett hibákat. Sajnos ma van esély a "hiba" újbóli elkövetésére szegény kis hazánkban.

Bajcsy-Zsilinszky Endrére emlékeztek születésének 125. évfordulóján egykori balatoni nyaralójánál, a Veszprém megyei Pálkövén.

A második világháború előtti antifasiszta mozgalom vezető személyiségére, baloldali politikusra, újságíróra - akit 1944. december 24-én végeztek ki a nyilasok Sopronkőhidán - Vitányi Iván, az MSZP országgyűlési képviselője, a párt Demokratikus Koalíció Platformjának alelnöke emlékezett. Felidézte, hogy Sopronkőhidán Bajcsy-Zsilinszky Endrével szomszédos cellában raboskodott, a "falon át sokat beszélgettek". Elmondta: Bajcsy-Zsilinszky Endre a kivégzése előtt - az orvoshoz menet - azt mondta neki, a 19 éves fiatalembernek: "rátok bízom az országot, de vigyázzatok".

Ezek voltak az utolsó szavai hozzá, de talán a társadalom számára is - mondta Vitányi Iván, megjegyezve: "egy életre szóló indítás volt abban a mondatban". Az MSZP politikusa szerint Bajcsy-Zsilinszky Endre a jobboldalról jutott el odáig, hogy a demokráciáért harcolt (középpontba állítva a szociális elveket), és az életét adta mindezért. Azt is lehet mondani, hogy a baloldali mozgalmak élére állt - monda Vitányi Iván, rámutatva, hogy a Bajcsy-Zsilinszky Endre által fenntartott és szerkesztett Szabad Szó az antifasiszta mozgalom "alapvető orgánuma"  és a baloldaliak kedvelt lapja volt.

Vitányi Iván rámutatott: "igaz, hogy soha nem magunk vívtuk ki a demokráciát, hanem készen kaptuk, de az is igaz volt eddig, hogy soha sem magunk teremtettük meg a diktatúrát, hanem leigáztak bennünket". Most fordult a kocka, s 2010-ben a magyar társadalom maga határozott úgy, hogy elég a demokráciából, és "legyen egy egyesült nagy nemzeti összefogás" - fogalmazott. Döntő kérdés számunkra a demokrácia - tette hozzá, de - mint mondta - a társadalomnak kell így döntenie, s meg kell találni azt az új szövetséget, összefogást, azt "az új társadalmi egyezséget", amelynek alapján a demokrácia hívei közösen tudnak fellépni.

Ebben Bajcsy-Zsilinszky Endre valóban ősünk, olyan ember, aki tudta, hogy összefogni és küzdeni kell a demokráciáért - mondta Vitányi Iván.

Kerecsényi Zoltán, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének alelnöke elmondta: Bajcsy-Zsilinszky Endre 1937-ben építtette Pálkövén a vízparti nyaralót, oda akart végleg visszavonulni a demokratikus Magyarország megteremtése után. A múzeumként működő házat 2007-ben bezárták, noha a megyei múzeumi igazgatóság szeretne ott egy kulturális és turisztikai központot kialakítani, ám pénze nincs hozzá. A ház történelmi emlékhely, nem szabad hagyni, hogy elveszítse a múzeumi működési engedélyét - fogalmazott az alelnök. (MTI 2011. június 5., vasárnap 18:53)

Forrás: klikkeljen ide!

Köszönet a Dunántúli Naplónak is a mai tudósításért. Sajnos ideáig az online oldalukra ők sem rakták fel a tudósítást.

Azóta megtörtént a tudósítás felhelyezése a www.naplo-online.hu oldalra, amit ide kattintva érhet el!  

Egy régebbi írást ide klikkelve érhet el a naplo-online felületén.

Vissza...