Mi lesz veled MSZP?

2011-05-28 21:11:12

Jövője szempontjából meghatározó egy hónap előtt áll az MSZP: június 18-án Mesterházy Attila pártelnök kezdeményezésére kongresszust, azután június 22. és 28. között Gyurcsány Ferenc javaslatára és a választmány jóváhagyásával pártszavazást tartanak a szocialisták. Gyurcsány Ferenc távozna a pártból, ha erre szólítják fel.

Mesterházy Attila a választmány szombati ülésén jelentette be: az MSZP kongresszusának összehívását kezdeményezi június 18-ára, amit az elnökség is támogatott. A pártelnök azt mondta: az MSZP belügyeiről és jövőjéről szóló vitákat korrekt és átlátható módon kell lezárni, ezért javasolja a kongresszus összehívását, ahol "a többség eldöntheti, hogy milyen pártot akar". A szocialisták között ugyanis hosszú ideje vita folyik a párt átalakításának mikéntjéről: Gyurcsány Ferenc és köre konzervatívok és liberálisok előtt is nyitott gyűjtőpárttá alakítaná az MSZP-t, míg a pártvezetés szerint együtt kell működni más demokratikus erőkkel, de a szocialista párt nem lehet azok olvasztótégelye.

"Ha tisztességes, nyílt vitában a többség eldönti, hogy milyen pártot szeretne, azt mindenkinek tudomásul kell vennie" - hangoztatta Mesterházy Attila, kiemelve: ezután az MSZP önmaga helyett az ország dolgaira összpontosíthat, amiben ma még a belső viták akadályozzák. A kongresszuson személyi kérdésekkel nem foglalkoznának. A választmány szombati döntése alapján csak ezután, június 22-e és 28-a között tartják meg a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció platform által javasolt pártszavazást.

Így az MSZP tagjai június végén dönthetnek arról, hogy közvetlenül válasszák-e a párt elnökét és a megyei elnököket. Eldönthetik, hogy az országos elnökség tagjainak, a megyei, választókerületi és helyi vezetőknek, valamint a választmány tisztségviselőinek is kötelező legyen-e az országgyűlési képviselők jövedelem- és vagyonnyilatkozatával megegyező tartalmú bevallást tenni, s azzal kapcsolatban a párt országos etikai és egyeztető bizottsága ellenőrzést folytathasson-e. Szintén a voksolás tárgya lesz, hogy biztosítson-e az MSZP a törvényi előírásoknál szélesebb nyilvánosságot a gazdálkodásáról. A tagság arról is határozhat, egyetért-e vele, hogy az MSZP-ben országos és megyei szinten csak egy választott párttisztséget tölthessen be valaki.

A Hírszerző.hu-n megjelent írást ide klikkelve olvashatja tovább!

 

Vissza...