Pali bácsi garanciája

2011-05-22 16:04:35

A Magyar Köztársaság elnöke tavaly januárban garanciát vállalt arra, hogy mindenki, aki "ma nyugdíjat kap, az a jövőben is hiánytalanul megkapja nyugdíját." Rétvári Bence azt mondja, hogy egy év alatt 180 fokot fordult az MSZP, az LMP és a Jobbik a korai nyugdíjba vonulás ügyében.

A politikus nem volt rest, fel is nyálazta valamennyi párt választási programját, és visszaidézte ki mit ígért 2010-ben, és azt mondta, bízik benne, hogy magyarázatot adnak az ellenzéki pártok véleményük ilyen gyors és radikális megváltoztatására. "Ellenkező esetben önmagukat hiteltelenítik." Rétvári szerint az ellenzék pálfordulásából jól látszik, nem a súlyos és hosszú távú társadalmi problémák megoldásában érdekeltek. Sem az öregséginyugdíj-kifizetések biztonsága, sem a közrend javítása, sem a foglalkoztatás növelése nem olyan súlyú érdek, ami miatt túl tudnának lépni az aktuálpolitikai zavarkeltésen, megtévesztő rémhírkeltésen - közölte az államtitkár. Kemény szavak, amelyek után mit tehetnénk, megnézzük, mit vállalt a Fidesz. Nem keveset. Például személyi és pártszintű garanciát arra, hogy olyan gazdaságpolitikát folytat, amely megőrzi a nyugdíjak értékét. Ezt a párt elnöki kabinetjének akkori vezetője, jelenlegi miniszterelnöki szóvivő jelentette be 2010. január 11-én. Szijjártó Péter nyilatkozata még ma is olvasható a párt honlapján. De mit is jelent a személyi garancia? Vélhetően azt, hogy Schmitt Pál néhány nap múlva (2010. január 20-án) még EP-képviselőként kiadta saját ,,Garancialevelét”. Abban a jelenlegi köztársasági elnök vállalta, hogy a Fidesz-kormányzás alatt megvédik a nyugdíjakat. "Biztosítanunk kell, hogy mindenki, aki ma nyugdíjat kap, az a jövőben is hiánytalanul megkapja nyugdíját."

A garancia és a szavatosság a polgári törvénykönyvben szabályozott. Ezen jogok alapja, hogy ha minőségi hibás, az elvárhatónál gyengébb minőségű, rejtett hibával rendelkező terméket kap a fogyasztó, akkor az a szerződés hibás teljesítésének minősül, amiért a forgalmazó felelősséggel tartozik. (lásd Ptk. 277.§, 305.§. 305/A.§]) 
Természetesen a felek a szerződésben egyéb feltételekben is megállapodhatnak, sérült termék leértékelve eladható.

Az Fn.hu-n ide klikkelve olvasható tovább Farkas György véleménye.

Vissza...