A félelem mérgező kútja

2011-05-22 15:42:54

Nem Orbán Viktor védi meg Magyarországot, hanem éppen ő támadja - véli az Európai Szocialista Párt elnöke. Poul Nyrup Rasmussen lapunknak adott interjújában kitér az új magyar alaptörvény visszásságai mellett az MSZP jövőjére is.

– Ön az irányítója annak a baloldali összeesküvésnek, amely minden erővel a magyarok „demokratikus meggyőződését” igyekszik megkérdőjelezni? Orbán Viktor kormányfő ugyanis – például a médiatörvény kapcsán – azt állította: ő védte meg az országot a nemtelen támadásoktól.

– Orbán úr szóhasználata meglehetősen jellemző. Nincs semmiféle összeesküvés. Mi azokat az értékeket óvjuk, amelyek Magyarországot szabad országgá teszik. A magyar állampolgárok ezzel pontosan tisztában vannak, ahogyan tisztában vannak a szabad és független média értékével is. Miközben Orbán Viktor arról beszél, hogy ő az aki megvédi az országot, eközben épp ő az, aki támadja. A médiatörvény is egy a Fidesz azon kísérletei közül, amelyek a magyar jogrend meggyengítését igyekeznek elérni. A nemrégiben elfogadott új Alkotmány is komolyan befolyásolja a demokratikus intézmények jövőjét Magyarországon. Ennek még nagyon súlyos következményei lesznek az ország jövőjét illetően. Az új alaptörvény nem egy széles politikai konszenzus, nem egy demokratikus vita eredménye, hiszen azt egyedül a kormánypártok fogadták el.

– Európai politikusként mit lát Orbán Viktor legnagyobb hibájának?

– Az Európai Unió soros elnöke jelenleg Magyarország. Most még egyértelműbb kellene, hogy legyen: Magyarország egyike annak a huszonhét tagállamnak, amely azért működik együtt, hogy közös érdekeit minél jobban érvényesíthesse. Annak is egyértelműnek kellene lennie, hogy minden tagállam erejét épp az uniós tagság növeli meg. Orbán Viktor olyan vezetőnek látszik, akit túlzottan rabul ejtett az olcsó populizmus. A valódi vezetőknek van stratégiai elképzelésük. Úgy látszik, hogy ő csak a rövid távú érdekekre koncentrál. Talán ez magyarázza a róla kialakult képet Magyarországon és Európában egyaránt.

A Nol.hu-n megjelent Poul Nyrup Rasmussen-nel készült interjút ide klikkelve olvashatja tovább!

Vissza...