Kiépülőben a fasizmus?

2011-05-19 11:51:54

Talán méltatlanul kevesen figyeltek fel Vejkey Imre kereszténydemokrata képviselőre, aki pártja vezérszónokaként a Tízparancsolatra, valamint XIII. Leó pápa „Rerum Novarum” című enciklikájára hivatkozva helyeselte a nyugdíjmegvonással járó újabb alkotmánymódosítást. Mindezt csak azért hozzuk fel, mert miközben XIII. Leó sok mindent mondott, és enciklikája sem csupán erről szól, az köztudomású, hogy Mussolini a fasiszta állam teóriájának elemeit ebből az enciklikából vezette le.

Ismert társadalomtudományi módszer, hogy amikor egy társadalmi jelenséget nem tudunk egyértelműen azonosítani, megvizsgáljuk a forrásokat, amelyeket használ. XIII. Leó alapján eljutunk a fasiszta állam eszméjéhez, onnan pedig a Fideszhez és a KDNP-hez. Ha alaposan megvizsgáljuk, megállapíthatjuk, hogy Magyarország Mussolinit követi. Ott tartunk a XXI. században, hogy a magyar parlamentben egy fasiszta állam alapjait vetik meg, Mussolinivel azonos gyökerekre hivatkoznak, és ezt senki nem veszi észre. A parlamentben bohózat zajlik, amihez asszisztálnak a maradék demokratikus pártok, a demokrácia látszatát kölcsönzik egy fasiszta puccshoz, amely megállíthatatlanul robog előre. Mindez az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő országban.

Csupán egy kevés Mussolinit kell olvasni ahhoz, hogy megtudjuk, mi zajlik Magyarországon. Mindebből könnyen megjósolható az is, hogy a folyamatok milyen irányban haladnak tovább. Orbán Viktor Nemzeti Együttműködés Rendszere egy kialakulóban levő fasiszta állam elnevezése. Ha egymáshoz illesztjük az egyes elemeket, felismerhető a szisztéma. A „fasiszta” elnevezést nem abban az értelemben használjuk ezúttal, ahogyan Magyarországon a jobb- és baloldal „kommunistának” és „fasisztának” bélyegzi egymást. E szó egzakt, tudományos értelmében használjuk a kifejezést. Az a rendszer, amely Magyarországon épül, ideológiáját, szellemiségét tekintve, fasiszta állam. Amikor a NENYI-t először megláttuk, azt hittük, csak egy bohózat. Nem gondoltuk, hogy előre megfontolt szándék húzódik mögötte. Ideje komolyan venni, miután januártól nem lesz demokratikus alkotmány, nem lesz független Alkotmánybíróság, bíróság, rendőrség, ügyészség, sajtó, semmi, ahol jogorvoslatra számíthatunk, tilos lesz a sztrájk, nem lehet leváltani a korlátlan hatalommal rendelkező kormányt, ideológiai állam jön létre, megkezdődnek a koncepciós perek, boszorkányüldözések, az elbocsátások folytatódnak, idővel megszűnhet a parlament. Ha bárki tüzetes vizsgálatnak veti alá az olasz fasizmust, és összeveti azzal, ami eddig történt, nagy valószínűséggel kiszámíthatja azt is, mi fog történni ezután. Orbán tudja, mit csinál, bírálói pedig nem látják a rendszert.

Mindenekelőtt különbséget kell tennünk az olasz fasizmus és a német nácizmus között. Az olasz fasizmus a nácizmustól eltérően nem fajelméletre épül. Hogy a különbséget érzékeltessük: a Fidesz egy klasszikus fasiszta párt, amelynek a KDNP-vel való koalíciója Mussolini és XI. Pius 1929-ben megkötött lateráni egyezményére, a katolikus egyház és a fasiszta állam szövetségére emlékeztet. A Jobbik ezzel szemben náci párt, amely fajgyűlöletre, rasszizmusra és antiszemitizmusra épül. A Fidesz úgy viszonyul a Jobbikhoz, ahogy a fasizmus a nácizmushoz. Meg akarják szerezni a náci szavazókat is, ezért igyekeznek minél több mindent megvalósítani a náci párt programjából. A fasiszták emelett felhasználják a nácikat, azok pedig később a fejükre nőnek. Ha a Nemzeti Együttműködés Rendszere a Duce állameszméjének alapjaira épül, akkor a Fideszt senki más nem követheti a hatalomban, mint a Jobbik. Fasisztákat demokraták, demokratikus eszközökkel, még soha nem váltottak le. Annál is inkább, mert azzal voltak elfoglalva, hogy az életüket mentsék. Megismétlődik a Horthy–Szálasi történet.

Az Amerikai Népszava honlapján ide kattintva olvashatja tovább Bartus László írását.

Vissza...