Elfogynak a diplomásaink?

2011-05-19 10:09:39

Három év alatt 88 milliárd forintot vonna ki a kormány a felsőoktatásból a Széll Kálmán terv alapján. Régiós összehasonlításban nem állunk rosszul a felsőoktatásra költött állami pénzeket összehasonlítva, ráadásul kiemelkedő a diplomások bértöbblete, könnyen lehet a költségtérítés mellett érvelni.

A válság viszont így is elvitte a jelentkezők jó részét, a tervezett intézkedések pedig az egyetemisták számának drasztikus csökkenésével járhatnak, így kérdés, hogy teljesítjük azt a vállalást, miszerint 2020-ra 30 százalék fölé tornázzuk a diplomások arányát.

Jelenleg is tart a kormány felsőoktatási koncepciójának kidolgozása, a kiszivárgott tervezetben szó volt többek között a Budapesti Corvinus Egyetem megszüntetéséről is. Ugyan döntés még nem született az ügyben, az irányt lefektette a Széll Kálmán terv, ez alapján a racionalizálásokon keresztül a következő három évben 88 milliárd forintot kivonnának a szférából. Idén 189 milliárd forintnyi támogatás jut a költségvetésből a felsőoktatásra, amiből már az év elején zároltak 20 milliárdot. Ebben az összegben nincsenek benne a különböző tárcák által kezelt felsőoktatási támogatások (katonai és rendvédelmi, egészségügyi és agrár intézményeknek), ezzel kiegészítve várhatóan 250 milliárd forintot költ a területre idén az állam a Nemzeti Erőforrás Minisztérium tájékoztatása alapján.

A tervek szerint 2012-ben a jelenlegi költségvetési pályához képest 12, 2013-ban és 2014-ben pedig 38-38 milliárd forintot spórolnának meg, így a felsőoktatás közvetlen költségvetési támogatása az ötödével csökkenne. Egy ilyen mértékű csökkentés példa nélküli a rendszerváltás óta, az elmúlt húsz évben ugyanis nem volt nagy mozgás a felsőoktatásra fordított összegben, ennek aránya a GDP-hez viszonyítva mindig a jelenlegi 1 százalék körül mozgott, 1995-ben valamivel alacsonyabb 0,98 százalék, 2000-ben pedig kicsivel magasabb 1,1 százalék volt.

Ezzel az aránnyal nem is állunk rosszul régiós összehasonlításban, felsőoktatásra minden visegrádi állam a GDP 1 százaléka körüli összeget költ. Egyedül Szlovákia lóg ki egy kicsit a sorból 0,8 százalékos adatával, a csökkentés után nagyjából velük kerülünk egy szintre.

Ide klikkelve olvashatja tovább az Index.hu-n megjelent írást.

Vissza...