Dr. BƑsze hírkommentjei

2011-05-17 15:58:43

Az AlkotmĂĄnybĂ­rĂłsĂĄg MagyarorszĂĄg Ă©s az emberek Ă©rdekeivel ellentĂ©tes döntĂ©st hozott – hangoztatta LĂĄzĂĄr JĂĄnos a 98 szĂĄzalĂ©kos kĂŒlönadĂł visszahatĂł hatĂĄlyĂĄt megsemmisĂ­tƑ döntĂ©sĂ©re. (NĂ©pszabadsĂĄg mĂĄjus 7.) Folytatta is a fenti summĂĄzatĂĄt a frakciĂłvezetƑ Ășr, s a verdiktet „égbekiĂĄltĂł igazsĂĄgtalansĂĄgnak” minƑsĂ­tette.

Valahogy nem sikerĂŒlnek ezek a hĂłdmezƑvĂĄsĂĄrhelyi nyilatkozatok.

MĂ©g el sem ĂŒlt a vihar LĂĄzĂĄrnak akkori kijelentĂ©se miatt, amikor Ășgy fogalmazott „akinek nincs semmije, az annyit is Ă©r”. És mĂĄr megint, Ășjra a pĂ©nz. A több tĂ­zmilliĂłs vĂ©gkielĂ©gĂ­tĂ©sekkel tĂĄvozĂł ĂĄllami vezetƑk mĂĄr eddig is irritĂĄltĂĄk a közvĂ©lemĂ©nyt, fƑleg azt a rĂ©szĂ©t, ahol szĂĄzezer forintot sem Ă©ri el a havonta haza vihetƑ jövedelem. A szĂĄzmilliĂł fölöttieket az emberek zöme vĂ©lhetƑen hĂ­rlapĂ­rĂłi kacsĂĄnak vĂ©lte, nem pedig a rendszervĂĄltĂĄs egyik valĂłs „termĂ©kĂ©nek”.

Ezeknek a végkielégítéseknek ugyanis a magyar parlament teremtette meg a jogi megalapozottsågåt, s hagyta meg ezt a szabålyozåst 2010-ig. Miért nem lehetett ezt módosítani 1998-2002 között? Miért nem lehetett a módosítåsåt kezdeményezni 2002-2010 között? Miért kellett ennyi év a megvilågosodåshoz?

LĂĄzĂĄr ĂłriĂĄsit tĂ©ved, amikor azt hiszi, – Ă­gy fogalmaz – „megĂ©lhetĂ©si politikusok azok, akik azĂ©rt vĂĄllalnak tisztsĂ©get, indulnak helyhatĂłsĂĄgi vĂĄlasztĂĄsokon, hogy abbĂłl jussanak jövedelemhez”. Nem Ă­gy van ez LĂĄzĂĄr Ășr!

Azok a megĂ©lhetĂ©si politikusok, akik szĂ©gyentelenĂŒl több helyrƑl is vesznek fel jövedelmet Ășgy, hogy a nap nekik is csak 24 ĂłrĂĄbĂłl ĂĄll.

Ennyi idƑ alatt nem lehet – egy fenĂ©kkel - tisztessĂ©ggel ellĂĄtni frakciĂłvezetĂ©st, polgĂĄrmesterkedĂ©st Ă©s mĂ©g ezen felĂŒl helytĂĄllni a Gorzsai Zrt. igazgatĂłsĂĄgĂĄban is.

Ha ehhez mĂ©g valakinek mĂłdja van havi több szĂĄzezer forintos költsĂ©gtĂ©rĂ­tĂ©st is felvenni, Ășgy, hogy autĂłvĂĄsĂĄrlĂĄsra Ă©s tankolĂĄsra sincs gondja, valĂłban kijelentheti – mint ahogy meg is tette 2008-ban - hogy „én dolgozok kemĂ©nyen, a munkĂĄm eredmĂ©nyĂ©t sem kell szĂ©gyellni, az ember kaparjon, Ă©pĂ­tkezzen, kockĂĄrĂłl-kockĂĄra”. 

Tudom LĂĄzĂĄr Ășr nincs egyedĂŒl, körĂŒlveszik Ƒt politikai „sorstĂĄrsai” hatalombĂłl Ă©s ellenzĂ©kbƑl egyarĂĄnt.
EzĂ©rt kĂ©nyszerĂŒlt az AlkotmĂĄnybĂ­rĂłsĂĄg arra, hogy a törvĂ©nyessĂ©g vĂ©delme Ă©rdekĂ©ben mentse azt, ami valĂłban menthetetlen, csak Ă©pp az arra legilletĂ©kesebb magyar parlament nem tett semmit 1990-2010 között, holott tehetett volna.

ValĂłban sokkal egyszerƱbb az AlkotmĂĄnybĂ­rĂłsĂĄgot minƑsĂ­teni.

DiszharmĂłniĂĄt Ă©rzĂ©kelt a rendvĂ©delmi dolgozĂłk demonstrĂĄciĂłjĂĄn PintĂ©r SĂĄndor belĂŒgyminiszter, aki sajnĂĄlatosnak nevezte, hogy a megmozdulĂĄson nem csak az ĂĄllomĂĄny tagjai vettek rĂ©szt, hanem pĂ©ldĂĄul a Szebb JövĆ‘Ă©rt PolgĂĄrƑr EgyesĂŒlet kĂ©pviselƑi is. (NĂ©pszabadsĂĄg, mĂĄjus 12.)
„Aki szelet vet, vihart arat.” Komolyan gondolta PintĂ©r SĂĄndor, hogy a 2010. Ă©vi vĂĄlasztĂĄsokkal lezĂĄrult az a folyamat ami 2002-ben elkezdƑdött azzal, hogy a politika kikerĂŒlt az utcĂĄra? EllenzĂ©ki pozĂ­ciĂłbĂłl ez egy kĂ©nyelmes helyzet volt, hiszen „kĂ©t fronton” lehetett kĂŒzdeni a regnĂĄlĂł hatalommal. EgyrĂ©szt a parlamentben, mĂĄsrĂ©szt az utcĂĄn.

A HĂĄzban a parlamentĂĄris demokrĂĄcia szabĂĄlyai szerint, az utcĂĄn a „mindent szabad”jelszavĂĄval. A FIDESZ egyetĂ©rtĂ©sĂ©vel Ă©s aktĂ­v rĂ©szvĂ©telĂ©vel el lehetett foglalni a Kossuth teret, az ellenzĂ©ki szĂłnoklatok ott hangzottak el s nem a Parlamentben, sƑt mĂ©g kordont is „lehetett” bontani. Az elĂ©gedetlen embereket – fƑleg ha a belƑlĂŒk kĂ©pzƑdƑ csoport tömeggĂ© dagad- könnyƱ kivinni az utcĂĄra, de nehĂ©z onnan Ƒket visszaparancsolni.

A FIDESZ – pontosabban vezetƑje OrbĂĄn Viktor – abban tĂ©vedett, hogy a vĂĄlasztĂĄsra jogosultak 67 %-ĂĄt kitevƑ, tĂ©nylegesen vĂĄlasztĂłk 53 %-ĂĄval elĂ©rt 2/3-os parlamenti többsĂ©g nem a „FIDESZ elkötelezettek” hanem a FIDESZ–t jobbrĂłl Ă©s balrĂłl egyarĂĄnt „megtĂĄmogató” tömeg egyĂŒttes akarata volt, egĂ©sz pontosan ez lett az eredmĂ©nye.

De ez a „tĂĄmogatottsĂĄg” nem a hatalomra kerĂŒlƑk irĂĄnt megnyilvĂĄnulĂł feltĂ©tlen bizalomrĂłl szĂłlt, hanem a mindenĂĄron valĂł vĂĄltĂĄs szĂĄndĂ©kĂĄrĂłl, mert az elƑzƑ nyolc Ă©vbƑl mindenkinek elege volt. A hozzĂĄjuk fƱzött remĂ©ny adta az egyszerƱ parlamenti többsĂ©get, az elsöprƑ erejƱ elĂ©gedetlensĂ©g pedig a 2/3-hoz mĂ©g hiĂĄnyzĂł kĂŒlönbözetet.

IdƑ kĂ©rdĂ©se volt, hogy ez a „kĂ©t szĂ©l” mikor fog levĂĄlni a „bĂĄzisrĂłl”. Ennyi törtĂ©nt a Kossuth tĂ©ri rendvĂ©delmi demonstrĂĄciĂłn – nem több –, legfeljebb a megnyilatkozĂĄsok kifejezĂ©si mĂłdjĂĄn lehet finnyĂĄskodni, s ez vĂĄltotta ki a belĂŒgyminiszter Ășr berzenkedĂ©sĂ©t. A folytatĂĄs, mert lesz, afelƑl senkinek ne legyen kĂ©tsĂ©ge, vĂ©lhetƑen - annak sĂșlyĂĄnĂĄl fogva - miniszterelnökĂŒnk rosszallĂĄsĂĄt fogja maga utĂĄn vonni. EttƑl fĂŒggetlenĂŒl a „karavĂĄn halad, a kutya ugat”.

Samu TamĂĄs GergƑ jobbikos kĂ©pviselƑ lemondott orszĂĄggyƱlĂ©si mandĂĄtumĂĄrĂłl. A kĂ©pviselƑt hivatalos szemĂ©ly elleni erƑszak miatt jogerƑsen tĂ­z hĂłnap kĂ©t Ă©vre felfĂŒggesztett börtönre Ă­tĂ©lte a FƑvĂĄrosi BĂ­rĂłsĂĄg (Origo, mĂĄjus 11.)
Ebben az a döbbenetes, hogy azĂ©rt lett „hĂ­r”, mert az törtĂ©nt jelen esetben, aminek minden mĂĄs ilyen esetben is törtĂ©nni kellett volna. Nagy csoda jelen esetben sem törtĂ©nt ugyan, mert nem a politikĂĄbĂłl tĂĄvozott a jobbikos kĂ©pviselƑ, hanem csak annak orszĂĄgos szĂ­nterĂ©rƑl ĂĄtkerĂŒlt a megyeire.

Mint annak idejĂ©n VĂĄrhegyi Attila – ha mĂ©g emlĂ©keznek rĂĄ – FIDESZ-es kĂ©pviselƑ, igaz Ƒ az ĂĄrtatlansĂĄg vĂ©lelmĂ©nek „leple alatt” kihĂșzta a ciklus vĂ©gĂ©ig, csak utĂĄna hagyta ott az orszĂĄgos vezetĂ©st. (Nem tett egyĂ©bkĂ©nt rossz lĂłra, Ƒ szervezi Geszti PĂ©terrel egyĂŒtt a Nemzeti VĂĄgta nevƱ orszĂĄgos szĂ©lhĂĄmossĂĄgot, ahol lovakkal Ă©s zsokĂ©kkal összesorsolt telepĂŒlĂ©sek kĂŒzdenek a „rangĂ©rt”, termĂ©szetesen jelentƑs indulĂĄsi pĂ©nzt leszurkolva a szervezƑknek. Hogy is van a vicc poĂ©nja? „Ügyes!”)

MĂĄr csak az a kĂ©rdĂ©s, mikor kerĂŒl sor az elsƑ FIDESZ-es kĂ©pviselƑ elmarasztalĂł Ă­tĂ©letĂ©re. Mert elƑbb-utĂłbb meg kell, hogy szĂŒlessen. A vĂ©gtelensĂ©gig nem tarthatĂł, hogy egy teljesen egyĂ©rtelmƱ tĂ©nyĂĄllĂĄs alapjĂĄn tett feljelentĂ©s FIDESZ-es orszĂĄggyƱlĂ©si kĂ©pviselƑ esetĂ©n Ășgy telik el egy Ă©v hogy gyakorlatilag semmi nem törtĂ©nt az ĂŒgyben, leszĂĄmĂ­tva egy telefont, amikor megkĂ©rdezte tƑlem az eljĂĄrĂł ĂŒgyĂ©sz, „Ön szerint hol lelhetƑk fel a feljelentĂ©sben megkĂŒldött dokumentumok eredetije?”AzĂłta egy mukk se.

ElƑbb–utĂłbb nem lehet majd megĂĄllapĂ­tott sikkasztĂĄs bƱncselekmĂ©ny miatt ĂŒgyĂ©szsĂ©gi megrovĂĄssal lezĂĄrni az eljĂĄrĂĄst. ElƑbb–utĂłbb nem lehet majd több helyrƑl költsĂ©gtĂ©rĂ­tĂ©st felvenni – csak a jövedelemnek fizetĂ©sben megĂĄllapĂ­tott mĂ©rtĂ©kĂ©t -, s mindezĂ©rt a FIDESZ frakciĂł etikai bizottsĂĄgĂĄnak dorgĂĄlĂĄsĂĄt elviselni. MĂĄr csak azĂ©rt sem lehet, mert ugyanakkor mindenkivel szemben, akik „a tojĂĄs hĂ©jĂĄn kĂ­vĂŒl” talĂĄlhatĂłk, a törvĂ©ny szigorĂĄval lĂ©p fel a hatalom.

Illetve bocsĂĄnat, lehet, de az mĂĄr egy mĂĄs tĂ­pusĂș tĂĄrsadalmi berendezkedĂ©s. Legjobb esetben „putyini demokrĂĄcia”, de lehet annĂĄl rosszabb is.

Több szĂĄz milliĂłs tƑkeinjekciĂłkat kaptak egyes balliberĂĄlis kötƑdĂ©sƱ cĂ©gek az MSZP–SZDSZ kormĂĄnyzĂĄs idejĂ©n, köztĂŒk Heller Ágnes fiĂĄnak a cĂ©ge is. (Magyar Nemzet mĂĄjus 14.)
Heller Ágnest rendesen megtalĂĄltĂĄk a rendƑrsĂ©g 2006-os tömegoszlatĂĄssal kapcsolatos nyilatkozata miatt, s ezĂ©rt „bĂŒntetĂ©sbƑl”- a filozĂłfusi pĂ©nzek firtatĂĄsĂĄn felĂŒl - mĂ©g azt a levelet is közzĂ©tettĂ©k, amelyet Hankiss Ágnes talĂĄlt meg, nyilatkozata szerint Ă©vekkel ezelƑtt az OrszĂĄgos LevĂ©ltĂĄrban. Eddig hallgatott rĂłla, de most valahogy a „sortƱz kapcsĂĄn eszĂ©be jutott”.

A „hölgy”,mĂĄr mint Hankiss Ágnes, pechjĂ©re RĂ©vĂ©sz SĂĄndornak meg az jutott az eszĂ©be, hogy – szintĂ©n Ă©vekkel ezelƑtt – az MTA kĂ©zirattĂĄrĂĄban talĂĄlt egy iratot, amelyben AczĂ©l elvtĂĄrssal osztja meg gondolatait a levĂ©lĂ­rĂł 1956-tal kapcsolatosan. Ma mĂĄr nem vĂĄlik a levĂ©l a „hölgy” dicsƑsĂ©gĂ©re, minden esetre a vĂ©gĂ©n „szeretettel ĂŒdvözli” mind AczĂ©l, mind FehĂ©r elvtĂĄrsakat, akiket egyĂ©bkĂ©nt „nagyon tisztel”.

Ez utĂłbbi levĂ©l alĂĄĂ­rĂłja az a Hankiss Ágnes, aki közzĂ©tette a fent emlĂ­tett Heller Ágnes fĂ©le, ĂĄltala megtalĂĄlt levelet. Ha itt lenne a törtĂ©net vĂ©ge, mĂĄr ez is Ă©rdekes összevetĂ©s, de a cĂ­madĂł tudĂłsĂ­tĂĄsban nem ez a hĂ­r, hanem, hogy „Heller Ágnes fiĂĄnak a cĂ©ge pĂ©nzt kapott”.

No, akkor nĂ©zzĂŒk meg, ki Hankiss Ágnes fia, ha mĂĄr HellerĂ©t emlĂ­tjĂŒk, pĂ©nzĂ©t firtatjuk. Hankiss Ágnes – aki egyĂ©bkĂ©nt a FIDESZ EU parlamenti kĂ©pviselƑje – fia az a VitĂ©zy DĂĄvid, aki â€žĂŒstökös csodagyerekkĂ©nt” robbant be a magyar közĂ©let gazdasĂĄgi szfĂ©rĂĄjĂĄba Ă©s frissdiplomĂĄskĂ©nt, a fƑvĂĄros közlekedĂ©sĂ©nek megmentƑjekĂ©nt „vitĂ©zkedik” elnök-vezĂ©rigazgatĂłi szĂ©kĂ©bƑl.

Oly annyira tehetsĂ©ges volt, hogy mĂĄr Ă©rettsĂ©gi utĂĄn, de mĂ©g a diplomĂĄja megszerzĂ©se elƑtt, FIDESZ delegĂĄltkĂ©nt igĂ©nybe vettĂ©k nĂ©lkĂŒlözhetetlen tudĂĄsĂĄt. A kĂ©phez tartozik mĂ©g – a teljessĂ©g igĂ©nye nĂ©lkĂŒl, hogy Hankiss Ágnes Ă©desapja nem mĂĄs, mint az a hĂ­rhedt ErdƑs PĂ©ter, aki a Hungaroton vezĂ©rigazgatĂłjakĂ©nt a könnyƱzenei Ă©let terĂŒletĂ©n volt Ă©let Ă©s halĂĄl ura, mint Biszku a maga „szakterĂŒletĂ©n”. (S lĂĄss csodĂĄt, ki csinĂĄlta a „Biszku Ă©s tĂĄrsai” filmet – egyĂșttal ezzel Ăłhatatlanul apĂłsĂĄnak „ErdƑsnek Ă©s tĂĄrsainak” is, torzĂłkĂ©nt emlĂ©ket ĂĄllĂ­tva – mint VitĂ©zy LĂĄszlĂł, Hankiss Ágnes fĂ©rje, VitĂ©zy DĂĄvid apukĂĄja.)

MĂ©g mindig nem a teljessĂ©g igĂ©nyĂ©vel, de fontos fotĂł a csalĂĄdi tablĂłn fĂ©ltestvĂ©re – mĂĄrmint VitĂ©zy DĂĄvidnak – az a VitĂ©zy ZsĂłfi, aki szintĂ©n „fĂ©nyes csillagkĂ©nt ragyog” a közszolgĂĄlat egĂ©n. AzĂ©rt fĂ©ltestvĂ©re, mert a papĂĄtĂłl, mĂĄr mint VitĂ©zy LĂĄszlĂłtĂłl, annak korĂĄbbi felesĂ©ge SĂ­pos Katalin szĂŒlte, aki pedig nem mĂĄs, mint OrbĂĄn Viktor miniszterelnök Ășr Ă©desanyjĂĄnak, SĂ­pos ErzsĂ©betnek a testvĂ©re. VitĂ©zy ZsĂłfi Ă©s OrbĂĄn Viktor tehĂĄt elsƑ unokatestvĂ©rek. TessĂ©k mondani, ebben a törtĂ©netben tĂ©nyleg az a legĂ©rdekesebb, hogy Heller Ágnes fiĂĄnak a cĂ©ge „tĂĄmogatott volt”?

Ide klikkelve olvashatja tovább Dr. BƑsze Ferenc hírkommentálást az iveszprem.hu-n.

Vissza...