A Helsinki Bizottság beint

2011-05-16 20:10:56

Nemzetközi egyezménybe ütközik, ezért jogellenes a Lázár János és Balsai István által beterjesztett alkotmánymódosítás, amely a nyugdíjkorhatárt be nem töltöttek járadékát átalakítaná, néhány esetben elvenné – állítja a Helsinki Bizottság.

A Lázár-Balsai-féle alkotmánymódosítás nagy eséllyel ütközik az Emberi Jogok Európai Egyezményével, és mivel a nemzetközi jogi szerződésekhez, egyezményekhez igazodnia kell minden ország hazai jogalkotásának, a kormánypárti alkotmánymódosítás jogellenes lehet – állítja hétfői közleményében a Helsinki Bizottság.

A nyugdíjjogosultság tulajdoni védelmet élvez

Az Emberi Jogok Európai Egyezményének Első Kiegészítő Jegyzőkönyve 1. cikke rögzíti: „Minden természetes vagy jogi személynek joga van javai tiszteletben tartásához. Senkit sem lehet tulajdonától megfosztani, kivéve, ha ez közérdekből és a törvényben meghatározott feltételek […] szerint történik.”

Az első olvasásra kevéssé érthető passzust az Emberi Jogok Európai Bírósága esetjoga egyértelművé teszi, mert a testület több döntésében is kimondta: a nyugdíjjogosultság tulajdoni védelmet élvez. A strasbourgi bíróság több határozatából az is kiderül, hogy a törvényesség követelménye nem merül ki abban, hogy a tulajdonjog elvonását, vagy jelentős korlátozását formálisan szabályszerű törvényben mondja ki az adott ország jogalkotó szerve; ezen túl az is szükséges, hogy a tulajdonjogot elvonó, korlátozó rendelkezés megfeleljen olyan univerzálisan kötelező elveknek, mint az előreláthatóság és a kiszámíthatóság – olvasható a Helsinki Bizottság állásfoglalásában.
A cikk folytatását ide klikkelve olvashatja az Fn.hu-n.

Vissza...