Belharc

2011-05-14 13:09:15

Gyurcsány Ferenc tegnap este ezt a bejegyzést írta a Facebookon. "Azt írja a Népszabadság, hogy kapitulált Gyurcsány embere. A kapitulálás Pest megyében történt, mivel Varju László visszalépett a megyei elnökválasztás előtt. Varjut az „én emberemnek” tekinti a napilap, mivel a Demokratikus Koalíció fontos vezetője, ő felel a szervezési ügyekért."

Ha már így van, ha egy megyei választás is „Gyurcsányhoz kötődik” a Népszabadság fejében, ha minden csak egy darabkája a „nagy ügynek”, akkor rendben van, beszéljünk róla. Varju László azt teszi, amit jónak lát. Mi nem küldjük, és nem hívjuk vissza. Nem tárgyalunk arról, hogy neki mit kell tenni, nem kampányolunk mellette, nem szervezünk akciókat. Nem a mi dolgunk, hogy ki Pest megyében az elnök. Akkor sem gondolkodtam így, amikor országos elnök és miniszterelnök voltam, most sem gondolom így. Nem nekünk kell dönteni Pest megyéről, hanem a helyieknek. Nem mindenki gondolja így. A jelenlegi országos vezetés az első perctől Mesterházy-Gyurcsány meccsnek tekintette a választást, és így is viselkedett. A pártigazgató (aki köztudomásúlag a párt forrásainak legfőbb felügyelője is) bizalmasan helyi emberekkel tárgyalt, hogy támogatást szerezzen Varju riválisainak. Varju ezt a szerdai frakcióülésen szóvá is tette. A vádakra reagálva a pártigazgató és az elnök ebben semmi kivetnivalót nem talált.

Két hete felhívott egy befolyásosnak tartott megyei ember kollégája. A „befolyásosról” az a hír járja, hogy a mintegy 128 tagú megyei küldöttgyűlésben (ez az a fórum, ahol az elnököt megválasztják) 38 küldöttet irányít. Kérésükre találkoztam velük. Gondoltam, a megyei politikai ügyekről akarnak velem beszélni. Meglepetésemre először is azt vetették fel, hogy segítsek nekik hitelt szerezni egy sokmilliárdos üzlethez. Leesett az állam. Mondtam nekik, hogy én üzlettel nem foglakozom, én politikus vagyok. Még a látszatát is kerülni szeretném, hogy üzlet és politika közvetlen kapcsolatba kerülhet. Nem baj, ha valaki vállalkozik, de ezt nem lehet összekeverni a politikával. Nekem ne is beszéljenek részletekről – mondtam. Másnap elmentek Klárához, a feleségemhez, aki családi vállalkozásunk vezetője, de ő is elküldte őket.

Én tájékoztattam Varjut az esetről. Ő ezt összerakta azzal, amit a pártigazgatótól tapasztalt. Varju azt mondta, hogy minden ott van ebben a választásban, ami miatt mi, a Demokratikus Koalícióban pártszavazást akarunk. Hogy ne tömbben szavazó küldöttek döntsék el, hogy ki a vezető, hogy távol tartsunk minden nem átlátható érdeket a politikától. Ezek után Varju azt mondta, hogy nem kíván indulni egy ilyen versenyben. Helyesen tette. Nem kapitulált, hanem tisztességes maradt.

Hát így….  

Az Index.hu az alábbi módon részletezi mindezt tovább!

Tóbiás Józsefet, a szocialisták frakcióigazgatóját választotta elnökévé az MSZP Pest megyei területi szövetsége pénteken, miután Varju László, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform igazgatója visszalépett a jelöltségtől. A tisztújítás azért vált szükségessé, mert a Pest megyei MSZP elnöksége - élén Kovács Barnabás elnökkel - április elején egy véleménynyilvánító szavazáson elvesztette a küldöttek bizalmát és lemondott. Az ezután az elnöki tisztségre jelölt politikusok közül Tóbiás József és Varju László vállalta a felkérést, mígnem az utóbbi a pénteki küldöttértekezleten bejelentette visszalépését és Tóbiás támogatására szólított fel. Előzőleg - mivel Tóbiás József frakcióigazgató a pártelnök vezette szocialista képviselőcsoportban, Varju László pedig a volt miniszterelnök platformját igazgatja - a Pest megyei tisztújítást többen afféle előrehozott Mesterházy-Gyurcsány-párviadalként írták le. Tóbiás József ugyanakkor megválasztása után az MTI-nek azt hangsúlyozta: azzal, hogy Varju László visszalépett, sikerült bizonyítaniuk a megyei szervezet egységét, és azt, hogy az nem az elvi viták színtere. Elmondása szerint ugyancsak az egységteremtés szándékával indokolta visszalépését Varju. Tóbiás elmondta, hogy a korábbi vezetők közül László Ferencet és Sass Szabolcsot újraválasztották, míg az elnökhelyettes és a gazdasági alelnök személyéről később döntenek.

Kattintson ide, ha szeretné tovább olvasni az Index.hu-n megjelent tudósítást.

Vissza...