Az Alkotmánybíróság elfoglalása

2011-05-14 08:43:08

Előrehozza június 31-ig az Alkotmánybíróság létszámának tizenöt főre emelését és a testület elnökének parlamenti megválasztását a Fidesz–KDNP kétharmados többsége. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Balsai István, a parlament alkotmányügyi bizottságának elnöke pénteken nyújtotta be az erről szóló törvénymódosítást.

Az új alkotmány rendelkezik arról, hogy a jelenlegi 11-ről 15 főre emelkedik az Alkotmánybíróság létszáma, valamint a testület elnökét az eddigi gyakorlattól eltérően nem a tagok egymás közül, hanem az Országgyűlés választja meg. Az új alkotmány 2012. január 1-jén lép hatályba, eddig szakmai és politikai körökben azzal számoltak, hogy jövőre növelik a testület létszámát, és még három évig Paczolay Péter marad a testület elnöke, miután az alkotmánybírók idén nyáron, mandátumának lejártával újraválasztják.

A Lázár–Balsaijavaslat, amelyet a Fidesz–KDNP kétharmados többsége nyilvánvalóan hamarosan meg is szavaz, teljesen átalakítja a tervezett forgatókönyvet. Július 31-ig megválasztják a most hiányzó öt tagot és az új elnököt, aki szeptember elsejével foglalja el hivatalát. A javaslat rögzíti, hogy a hivatalban lévő elnök, Paczolay mandátumát szeptember elejéig meghosszabbítják, hogy ne maradjon elnök nélkül a testület.

Pár hete még voltak olyan fideszesek, akik azt valószínűsítették, hogy akár Paczolay maradhat az AB elnöke. Most viszont egy bennfentes fideszes forrás már úgy fogalmazott: „erre ne vegyenek mérget”. Arra, hogy kizárható-e, hogy Áder János (képünkön) európai parlamenti képviselő neve is felmerülhet a posztra – noha Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére a választójogi reformot fogja koordinálni – munkatársunknak úgy válaszoltak: „semmi sem zárható ki, mert nevek röpködnek, mások mellett Stumpf Istváné is”. Stumpfot a kormányváltás után választották alkotmánybíróvá, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere volt.

Forrás: Nol.hu- kattintson ide!

Vissza...