Lázár kiverte a biztosítékot?

2011-05-13 19:23:51

Máris komoly indulatokat váltott ki a Lázár János és Balsai István által ma beterjesztett Alkotmány-módosítás: az MSZP szerint ez "totális támadás a nyugdíjasok ellen", amely jogállamban elképzelhetetlen lenne; a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete pedig már most bejelentette, provokációként értékelik a javaslatot, ismét utcára vonulnak és ha kell, megteszik a szükséges nemzetközi jogi lépéseket is.

Lázár János és Balsai István pénteken terjesztette az Országgyűlés elé alkotmánymódosítási javaslatát, amely rögzítené: nyugdíjat az kaphat, aki betöltötte az általános öregségi nyugdíjkorhatárt. Ugyanakkor törvény rendelkezhet arról, hogy a korhatárt még el nem érők is részesülhessenek nyugdíjban. A javaslat indoklása arra utal, hogy ez például a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulására vonatkozhat. A módosítás szerint "az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető". A javaslat elfogadása esetén a kormánynak lehetősége nyílik a már nyugellátásban részesültek helyzetének felülbírálására és munkaerőpiacra való visszakényszerítésére.

"Értetlenül állunk a ma beterjesztett törvényjavaslat előtt, amit a kormány egyértelmű, a tűzoltószakma ellen irányuló provokációjának tekintünk" - áll a  Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete Hírszerzőhöz eljuttatott közleményében. "A múlt pénteki demonstrációnkat követően tárgyalóasztalhoz invitált minket Pintér Sándor belügyminiszter, ám a hétfői egyeztetés eredménytelen volt a tárcavezetővel. Továbbra is egy helyben topogunk, ráadásul egész héten nem történt semmilyen előrelépés, egyeztetés."

"Elegünk van az ígéretekből és a kormány kommunikációs stratégiájából. Szemmel láthatóan nem tekintenek minket partnernek saját jövőnket illetően és most már nemcsak a jelenleg állományban dolgozók korkedvezményes nyugdíját akarják elvenni, hanem a már nyugellátásban lévőket is visszakényszerítenék a munkaerőpiacra" - folytatódik a közlemény, majd hozzáteszik: "Javaslom a politikusoknak, hogy menjenek fel teljes felszerelésben egy tűzoltólétrán, és ha véletlenül sikerül is nekik, képzeljék el, hogy ugyanezt megteszik naponta többször és hatvan évesen."

Ha teljes terjedelmében érdekli a Hírszerző.hu-n megjelent tudósítás, klikkeljen ide!

Vissza...