Baloldalon kicenzúrázva

2011-05-13 14:04:34

Különös és talán némileg megrázó napokon vagyok túl. Kicenzuráztak. Az történt, hogy egy órás különbséggel eltűnt az aznap megjelent írásom a Népszava online kiadásából, majd a stop.hu címlapjáról veszett el A Dumánál című blogom.

Minderről a barátaim, ismerőseim értesítettek a Facebook-on. Egyikük rákattintott a reggel a Népszava print változatában még megjelent dolgozatomra - És mégsem szakad az MSZP -, de a szöveg helyett valami tohuvabohu jelent meg előtte a monitoron. Egy másikuk meg aziránt érdeklődött nálam, hogy hova tűntem a stop.hu-ról.

(A Népszava-cikk arról szólt, hogy Gyurcsány és pártbeli, külsős holdudvari körei, valamint az MSZP között ott van jelentős különbség, ahogy az elmúlt 8 évet megítélik, illetve láttatják. Mesterházy Attiláék szerint az a két ciklus kudarc volt, a másik oldal szerint minden hiba, gond és világválság ellenére pozitív az összkép. Előbbiek felejtenék a múltat - hiszen erre alapozzák Gyurcsány-ellenes legitimációjukat -, utóbbiak úgy látják: bőven lenne mire alapozni, és Orbánék vesszőfutása csak erősíteni fogja a 8 évhez kötődő pozitív érzeteket.)

Visszatérve a bejegyzés témájához, gyorsan érdeklődtem, és hamar kiderült, leszóltak a Jókai utcából, nagyon sajnálják. Rettenetesen kínos ez, de nem tehetnek ellene semmit.

Furcsán érzem magam, hogy az MSZP teszi ezt velem. Ráadásul kilóg a lóláb. Éppen akkor igyekeztek kiiktatni, amikor elindult Gyurcsány Ferenc pártszavazási kezdeményezése, és néhány órával sikerült csupán megelőzniük ezzel a lépéssel a 9 órás, autodafénak szánt frakcióülést. (Amelyben azért mégis csak az dőlt el, hogy lesz pártszavazás - ahogy a Demokratikus Koalíció akarta.)

Hogy az eltávolításom után hogyan fogja az MSZP mélyen elítélni a hatályba lépő médiatörvényt, és szidni a Fideszt a sajtószabadság lábbal tiprásáért, abba most bele sem mennék.

Még véletlenül sem szeretnék a sajtószabadság áldozatává lenni. Csupán annyi történt, hogy az MSZP vezérkarának, Gyurcsány elleni kiszorítási, minimum 7 éve tartó küzdelme új szakaszba érkezett.

Ugyanakkor nem haragszom sem a Népszavára, sem a stopra, sem főszerkesztőikre. Németh Péter például húsz éve barátom, tisztességes újságíró. Ami velem történt, csak arra bizonyíték, hogy a baloldali médiafinanszírozás egyforrású és akaratú mivolta súlyos károkat okoz.

Az én esetem éppen azt erősíti meg, hogy az MSZP-nek, amelynek létét ma is fontosnak tartom, tagjai döntő többségét tisztelem, becsülöm, tényleg meg kell újulnia. Morálisan is. Az elmúlt években mást sem tettem, mint az MSZP-t támogattam. 2007 és 2010 között az a megtiszteltetés ért, hogy Gyurcsány Ferenc, majd Bajnai Gordon kabinetjében dolgozhattam, és ugyan nem vagyok párttag - sosem voltam -, de az ő munkájuk támogatása által az MSZP-ért is dolgoztam.

Méltatlan, ami történt - és leginkább a szocialista párt számára okoz kárt. Ilyen eszközökkel ugyanis minimum nem illik fellépni azok ellen, akik máshogy gondolkodnak a baloldal, vagy az ellenzék jövőjéről. Remélem, azt már nem hiúsítják meg, hogy a kapcsolat.hu-ra írhassak...

Annyi egészen biztos, hogy véleményem és politikai orientációm nem fog megváltozni. Írni szeretnék, elemezni, vitatkozni, érvelni.

Itt fogom folytatni, remélem, az Olvasóim - hívek és kritikusok egyaránt - velem tartanak.

Gréczy Zsolt blogján az írás ide klikkelve érhető el.

Gréczy Zsolt eltüntetett írása:

Vissza...