Háromszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza....

2011-05-10 13:24:45

Alkotmánybírósághoz fordul a Pedagógusok Szakszervezete a 98 százalékos különadónak a parlament által hétfőn elfogadott új szabályai miatt; a beadvány a jövő hét végére elkészülhet. A PSZ elnöke szerint a különadóra vonatkozó újabb törvény "továbbra is sérti az érintettek emberi méltóságát".

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak a tanárok a hamadszor módosított 98 százalékos különadó miatt. mint Galló Istvánné, a Pedagógusok szakszervezetének elnöke mondta, a kollégák egy része, akik végkielégítés, felmentési idő vagy szabadságmegváltás címén kaptak pénzt tavaly, 98 százalékban lesznek kénytelenek adózni.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy azoknak a pedagógusoknak, akiket ugyan 2009-ben küldtek el, de 2010 elejére áthúzódott a végkielégítésük kifizetése, ugyanúgy 98 százalékos különadót kell fizetniük, holott munkaviszonyuk azelőtt szűnt meg, mielőtt a különadóról szóló törvényt meghozták.

Nem értenek egyet a törvénnyel

A PSZ általában véve sem tekinti jogszerűnek a különadó bevezetését, mert az nem csak azokat sújtja, akik akár több tíz- vagy százmillió forintos végkielégítést kaptak, amiért "a közvélemény felháborodása teljesen jogos". Ugyanakkor "nem egy ilyen törvénnyel kellett volna az államnak ezeket a pénzeket visszaszereznie", amellyel több ezer alacsonyabb jövedelmű embert is sújtanak - mondta.

A PSZ elnöke kiemelte, a közalkalmazotti szférában 18 éve a végkielégítés kifizetése törvények szerint történt, és nem lehet azt mondani, hogy ezek túl magas összegek voltak. Akik a különadó által meghatározott összeghatárt túllépték, 35-40 év kemény munkája után kapták meg a végkielégítésüket, és nem egy-két éves sikerszerződés után fizettek ki nekik magasabb összegeket. Megemlítette, hogy a végkielégítést és az ehhez kapcsolódó összegeket az elbocsátott alkalmazottak azért kapták, mert nekik ez ideig-óráig a megélhetésüket biztosította, ezért ütközik az emberi méltóságba a különadó törvénye.

Galló Istvánné arra is kitért, hogy az új alkotmány 2012. január 1-jei hatálybalépésével megszűnik a szakszervezeteknek az a joga, hogy Alkotmánybírósághoz forduljanak.

Ide kattintva olvashatja tovább a Hírszerző-hu-n megjelent írást!

Vissza...