Határon túli szavazók

2011-05-07 18:42:38

A jövőben is vegyes rendszerben választják majd az országgyűlési képviselőket, a szavazási fordulók száma azonban még nem dőlt el - mondta Gulyás Gergely az MTI-nek adott interjúban. A fideszes politikus szerint ha a benyújtott választójogi törvényjavaslat struktúrájában nem lesz változtatás, akkor körülbelül 95 egyéni választókerület esetén lenne változatlan a választási eredmények alapján történő mandátumelosztás.

A határon túli magyarok voksolására a kormánypárti képviselő két forgatókönyvet vázolt: vagy a magyarországi országos listára, vagy külön, határon túli listákra szavazhatnának.

Az új választójogi törvényt, amelyet legkésőbb novemberig kell elfogadnia a Háznak, nem az új alaptörvény teszi szükségessé, hanem az, hogy 2014-től 200 tagú lesz a parlament, a jelenlegi 386 helyett, továbbá mert az Alkotmánybíróság 2011. december 31-i hatállyal megsemmisítette a választókerületek beosztásáról szóló rendeletet, és ezt a jövőben törvényi szinten kell szabályozni - mondta Gulyás Gergely. Új választójogi törvény nélkül 2012. január 1-je után sem időközi, sem általános országgyűlésiképviselő-választást nem lehetne tartani, így a választójogi törvény megszületése az ellenzéki pártoknak legalább annyira érdeke, mint a kormánypártoknak - hangsúlyozta. Az új választójogi szabályozás megalkotásakor - folytatta - kiindulási alapnak azt a javaslatot kell tekintetni, amelyet tavaly májusban terjesztett a Ház elé a Fidesz, de a parlament egyelőre nem vette napirendre. Eszerint a választójogi rendszer érdemi módosítása nélkül csökkenne az országgyűlési képviselők száma 200-ra.

A benyújtott törvényjavaslatban szereplő legfőbb változtatás oka nem politikai, hanem technikai jellegű: a megyei listák a létszámcsökkentés miatt nem tarthatók fenn - mutatott rá a fideszes politikus, kifejtve, hogy miután a jelenlegi húsz területi - 19 megyei és a fővárosi - lista közül 14 esetében a mandátumok száma 4-6 közötti, a felezés azt eredményezné, hogy 2-3 mandátum maradna ezeken a listákon, ez pedig az arányos mandátumkiosztást lehetetlenné tenné. Ezért a megyei listákat egyesíteni kell, így létrejönne egy országos lista, a jelenlegi országos lista neve pedig kompenzációs listára változna - ismertette, hozzátéve, hogy ez a módosítás arányosítaná a választási rendszert.

Gulyás Gergely vízióiról itt ( klikk ide!)  olvashat tovább a Hírszerzőn!

Vissza...