Nem akar az MSZP megĂşjulni?

2011-05-07 18:30:25

Nem egy új formációt akar létrehozni Gyurcsány Ferenc, hanem az MSZP-t akarja újjáformálni. Hosszú Facebook-os bejegyzésben magyarázza Gyurcsány Ferenc, hogy érti az új párt alakítását. Bár az MSZP-ben - a sajátján kívül - egyetlen platform sem támogatja pártszavazási elképzeléseit, úgy tűnik, a volt miniszterelnök és az MSZP egykori elnöke n em adja fel. Alábbiakban szó szerint közöljük legújabb bejegyzését.

"Azt írja a Bloomberg, hogy új politikai mozgalmat alakíthatok, ha 2012-ig nem sikerül új párttá formálni az MSZP-t. Na, akkor menjünk sorjában! Nézzük meg, honnan jövünk és hová tartunk?

1. Tavaly tavasszal írt Röpiratomban azt írtam, hogy az MSZP politikai, morális és szervezeti értelemben is felélte stratégiai tartalékait. A jövőre és önmagamra vonatkozóan arra a következtetésre jutottam, hogy mindezek ellenére „adnék még egy esélyt az MSZP-nek.” Amit írtam, komolyan gondoltam.

2. Pár hónappal később, 2010 szeptemberében egy konferencián azt javasoltam, hogy az ellenzéki politizálás centrumába az 1989-es alkotmányosság szellemiségének megvédést helyezzük. Ehhez, új demokratikus ellenzéki mozgalmat kell szervezzünk, és át kell alakítsuk az MSZP is – tettem hozzá.

3. A szeptemberi megfogalmazásból eredt később a „nem a kormány, hanem Orbán rendszerének ellenzéke vagyunk” stratégiai pozíció megfogalmazása, és a az alkotmányozás bojkottja.

4. Október 23-án megalakult a Demokratikus Koalíció, amely azt a célt fogalmazta meg, hogy az MSZP-ből csináljunk új pártot, egy, a centrumra nyitott balközép demokrata pártot.

5. A 2011. februári évértékelőben azt mondtam, hogy elkezdjük a párt átalakítását.

6. A mostani pártszavazás ennek egy fontos részfeladatát teljesíti. A párttagság bevonásával erős, erkölcsös és demokratikus pártot kívánunk formálni a mai MSZP-ből.

Természetesen ezzel nincsen vége a folyamatnak, de az talán látszik, hogy határozott iránya és rendje van az egyes lépéseknek. Azt kívánjuk, hogy 2012-ben új pártja legyen a balközép demokratikus ellenzéknek.

Tegyük fel még egyszer a kérdést: mi a célunk? Az, hogy új pártot formáljunk az MSZP-ből. Nem új pártot alakítani, hanem kísérletet tenni arra, hogy a meglévőt alakítsuk át gyökeresen.

A további részletek ide klikkelve olvashatóak a Nol.hu-n.

Vissza...