Háború! Így döntött az AB!

2011-05-06 11:28:55

Ismét alkotmányellenesnek találta az Alkotmánybíróság a kormánypártok egyik legfőbb intézkedését, a végkielégítésekre tavaly kivetett 98 százalékos különadót. Bár ősszel a Fidesz-KDNP úgy módosította a még hatályos alkotmányt, hogy a testület ne nyúlhasson hozzá az adótörvényekhez, az Ab alapjogi hivatkozással, az emberi méltóság megsértésére alapozva lőtte ki a sokat bírált jogszabályt.

Információink szerint a Fidesz tudomásul veszi a döntést.

A már befizetett adót is vissza kell téríteni

Az Alkotmánybíróság május 6-i határozata szerint az emberi méltóságot sérti, hogy a törvény a különadó hatályát olyan bevételekre is kiterjesztette, amelyeket bevallással lezárt adóévekben, törvény alapján szereztek a jogosultak.

Az Alkotmánybíróság határozata következtében a 2005-2009-es adóévekben szerzett bevétel után az adóhatóság a különadót nem követelheti, azt nem kell bevallani, megfizetni, illetve a már megfizetett különadót - a magánszemély kérelmére - az adóhatóságnak vissza kell térítenie.

A törvény szövegezése miatt a megsemmisítés a 2010-es adóévre is vonatkozik, noha a törvénynek a 2010-es és az azt követő adóévekre szóló szabályai nem sértik az emberi méltóságot. Ahhoz azonban, hogy a 2010-es adóévre kiterjedjen a különadó hatálya, további jogalkotásra van szükség az Országgyűlés részéről. Ennek hiányában - a magánszemély kérelmére - az adóhatóságnak a 2010-es adóévre már megfizetett különadót is vissza kell térítenie.

A határozathoz Kiss László és Lévay Miklós alkotmánybírók párhuzamos indokolást fűztek. Bihari Mihály alkotmánybíró érintettsége miatt nem vett részt a döntéshozatalban.

A Hírszerző.hu-n megjelent írást ide kattintva olvashatja tovább!

Vissza...