Hoffmann csomag a felsőoktatásban

2011-05-05 18:32:04

Felsőoktatási Bokros-csomag kerekedett ki a kormányzati szereplők és fideszes politikusok reformterveiből. Az átalakításokra adott miniszterelnöki ukáz és a pénzügyi szorongatás alapján a szaktárca államtitkára, Hoffmann Rózsa végül hasonló álláspontra jutott, mint a Horn-kormány kiátkozott pénzügyminisztere 2008-ban. Botrány is lett a kiszivárgott tervekből, és hirtelen mindenki visszakozott.

Bokros Lajos 2008-ban egy pénzügyi csúcstalálkozón tartott előadásában azt mondta, [1] szerinte a Magyarországon működő egyetemek, főiskolák felét be kellene zárni. A Horn-kormány egykori pénzügyminisztere, aki akkoriban a Közép Európai Egyetem vezérigazgatói székét foglalta el, és még nem kötelezte el magát a 2010-es választáson megbukott MDF mellett, radikális intézménybezárásokat sürgetett, és azt javasolta, növeljék a felsőoktatási tanulmányokban résztvevők körében az önköltséges hallgatók arányát.

Hoffmann Rózsa, oktatási államtitkár egy hete, csütörtökön tizenegy egyetem rektorát arról tájékoztatta [2], hogy a kormány rövid időn belül jelentősen átszervezi a hazai egyetemi hálózatot, ami azt jelenti, hogy a mostani huszonkilenc helyett csak tizenkét önálló állami intézmény maradna. Megszünne többek között a Budapesti Corvinus Egyetem, ahova Orbán Viktor legidősebb lánya, Ráhel is jár. Ehhez jönne még, hogy a felsőoktatási koncepció alapján néhány éven belül drasztikusan csökkenne az államilag finanszírozott, tehát tandíjmentes hallgatói létszám is.

Érdemes tovább olvasni ide kattintva az Index.hu- megjelent írást.

Vissza...