Eldöntötték mégis kérdeznek róla

2011-05-04 18:30:55

A szociális konzultáció tíz kérdéséből hatban már döntött a kormány, így ezek miatt kár postázni a kérdőíveket. Három kérdés viszont felettébb érdekes. Az egyikre adott válaszok alááshatják a kormány gazdaságfilozófiájának alapját, a másikból felsejlik egy új nyugdíjrendszer, a harmadik pedig visszahozhatja országos szinten a monoki modellt.

Amit már eldöntöttek

„Vannak, akik azt javasolják, hogy az ország segély helyett inkább munkalehetőséggel segítse a munkanélkülieket. Mások szerint a segélyezés a megoldás a munkanélküliség problémájára. Ön mit gondol?” – hangzik a jövő héten kezdődő szociális konzultáció harmadik kérdése. Az Ön véleményétől függetlenül a kormány április 13-án már közölte döntését az ügyben: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az új konvergenciaprogram ismertetésekor ugyanis bejelentette, hogy a munkanélküli segélyek időtartama kilencről három hónapra csökken 2012-től. A kabinet szerint a mostani rendszer túl nagyvonalú, nem ösztönöz álláskeresésre. Mások úgy vélik, az intézkedésekkel sok pénz nem takarítható meg, és a munkába álláshoz nemcsak negatív anyagi ösztönzés, hanem álláshelyek és képzettség is szükséges.

„Vannak, akik szerint a deviza alapú (sic!) lakáshitellel rendelkezőknek állami segítséget kell nyújtani, hogy ne kerüljenek az utcára. Mások szerint az államnak nem kell segítséget nyújtani senkinek, aki nem tudja fizetni az adósságát. Ön mit gondol?” – szól a hatodik kérdés. A kormány azt gondolja, hogy a bajba jutott lakáshitelesek megsegítése részben állami feladat, amire adófizetői pénzeket kell fordítani. A kabinet az ügyben tárgyal a bankszövetséggel, a körvonalazódó mentőcsomag részleteiről Cséfalvay Zoltán államtitkár az erről szóló parlamenti vitanapon beszélt az Országgyűlésben április 27-én. Egyezséget június végére ígért.

Ide kattintva olvashatja tovább a cikket az Fn.hu-n.

Vissza...