Ami az Ă­rott sajtĂłbĂłl kimaradt

2011-05-02 21:47:28

27 napirendi pontot tárgyalt a Közgyűlés, több kérdésben komoly politikai vita is folyt, de a Napló meglehetősen kurtán a Veszprémi 7 Nap pedig „furcsán” a történteket kilúgozva tudósított az ülésről.

 Jogsértés napirend előtt

A napirend előtti hozzászólások a leadás sorrendjében hangozhatnak el a Közgyűlésen. Persze az ellenzékiek azt nem tudják leellenőrizni, hogy a Fidesz képviselők mikor adják le hozzászólásaikat, így rendszeresen megesik az, hogy semmitmondó, nem városi jelentőségű ügyekkel próbálják utólag elterelni fontos kérdések elől a figyelmet.

Katanics Sándor a Kolostorok és kertek a Séd völgyében elnevezésű projekt hanyag kivitelezésével kapcsolatos kérdéseket tett fel, melyekre Brányi Máriától írásban kapott, nem teljesen megnyugtató válaszokat.

Porga Gyula polgármester elfelejtett választ adni Hartmann Ferenc azon kérdésre, hogy mikor adtak felkérést a repülőtér melletti terület megvásárlását szolgáló ingatlanforgalmi értékbecslés elkészítésére. A dátum azért érdekes, mert az önkormányzat által megvásárolt terület egy része csak ez időben lett az eladó tulajdona. Talán tudta, hogy az önkormányzat majd úgyis megveszi tőle a területet? Még nem tudjuk.

A polgármester ülésvezetésével már az ülés kezdetén többször megsértette a szervezeti és működési szabályzatot, mert Fideszes képviselőknek akkor is szót adott, amikor ezt a szervezeti és működési szabályzat nem tette lehetővé. Erre Katanics képviselő úron kívül figyelmeztette a jegyző is. Két fideszes képviselő ennek ellenére elmondta napirend előtt felszólalását, a harmadik, Siklódi Levente azonban visszakozott.

Baumgartner „Tulajdonképpen” Lajos pedig azt firtatta, hogyan lehetett Hartmann képviselő (8 évvel ezelőtt) 2003. augusztus 20-án egyszerre Veszprémben és Passauban. Egyébként nem kell emberfeletti képesség ahhoz, hogy egy napon valaki két helyen lehessen. Ha valaki Passauba utazik valahonnan - mondjuk Veszprémből - el kell indulnia. A kérdés nyilvánvaló figyelmeztetés Hartmann-nak, ne nagyon feszegesse a mostani önkormányzat ügyeit, mert még pórul járhat.

Megismételt jogsértések

A Közgyűlési munka során a polgármester többször is durván megsértette a szervezeti és működési szabályzatot. Szavaztatott az egyik fideszes képviselő 10 perces szünet elrendelésére vonatkozó javaslatáról, holott ilyen javaslatot csak a frakcióvezető tehet, de akkor nem kell róla szavazni. Hibázott a polgármester akkor is, amikor azt jelentette ki, hogy egy képviselő egy napirendi pont kapcsán legfeljebb kétszer kaphat szót. Ráadásul a nyilvánvaló jogsértéseket „jópofázással” próbálta elütni a polgármester.

Hát ennyit jelentenek a fidesznek a jogszabályok. Nekik szabad kényük-kedvük szerint alkalmazni azokat.

Einstand – Fidesz módra

A jobbikos képviselő javaslatot nyújtott be a nemzeti összetartozás napjáról való iskolai megemlékezés megtartása érdekében. A javaslat egyébként ebben a formájában utólagos beavatkozás a tanrendbe. A fideszes Némethné Károlyi Jolán hozzászólásában nem támogatta a kezdeményezést, frakcióvezetője Mihalovics Péter azonban benyújtott egy módosító javaslatot, ami lényegében abban tért el az eredeti javaslattól, hogy nem a jobbikos képviselőnőt jelölte meg a feladat végrehajtásának felelőseként, hanem Porga Gyula polgármestert. Nem más ez, mint durva lenyúlása – egy egyébként sem kellő körültekintéssel előkészített javaslatnak.

Egyéb döntések

A sajtó egyebekben is meglehetősen kurtán-furcsán tudósított a Közgyűlésről. Röviden néhány érdekesebb téma:

A Városi Rendőrkapitányság beszámolójából kiderült, hogy a megyei jogú városok között az egyik legsikeresebb a bűnmegelőzésben és felderítésben a Veszprémi Kapitányság.

Az önkormányzat 2010-es költségvetési beszámolójában lévő adatok azt bizonyítják, hogy a saját bevételei nagy részét rosszul tervezte és nem tudta teljesíteni a város, eladósodása pedig tovább folytatódott.

Az önkormányzat pályázatot írt ki a nemrég megüresedett aljegyzői pozícióra.

Elbírálta a civil szervezetek támogatására vonatkozó pályázatokat. A most felosztott támogatás a korábbinak töredéke, mindösszesen 5 millió Ft volt, mi több vendéglátást is támogatott, pedig a szervezetek működését, rendezvényeit kellene inkább segíteni.

Döntött a testület a Pro-Civitate, Ranolder- és a Gizella- díjak adományozásáról, továbbá megválasztotta a bírósági ülnököket is.

 Lejegyezte: Hartmann Ferenc

Vissza...