Forradalom előtt állunk?

2011-04-30 11:29:19

Egyszerre keletkezett Magyarország alaptörvénye (az új alkotmány) és a konvergenciaprogram. A kettő szorosan összefügg. Kíméletesen fogalmazva: mindkettő a leépítés terve. Az alaptörvény megszüntette a szociális jogállam – a liberális kapitalizmus kíméletes európai változata – összes garanciáit;

az „egyenlő munkáért egyenlő bér” elvnek, a társadalombiztosítás fogalmának, az egészséghez fűződő jogoknak, az ökológiai jogoknak a kiiktatásával, az alapjogok föltétlenségének megszüntetésével, a szociális juttatások munkateszthez kapcsolásával, az állami gondoskodás kötelezettségének eltörlésével, az egykulcsos adó alaptörvénybe írásával pedig az egyenlőség alkotmányos alapelvét döntötte meg. A konvergenciaprogram felé vezető úton a rokkantnyugdíjak megtámadásával, az adójóváírás „kivezetésével”, az iskolaköteles kor leszállításával, az egyetemisták létszámának tervezett csökkentésével, a közszolgálatban dolgozók elbocsátásával és jogfosztásával, a segélyek értékcsökkentésével és a jogosultságok megnehezítésével frontális támadást intézett a magyar nép kétharmada ellen.

A médiatörvény, közelebbről a közszolgálati médiák átalakítása sikeres. A közvélemény alig értesül a kormányzat vitathatóbb lépéseiről; a kormányintézkedések bírálata vagy idegenszívű összeesküvésnek tetszik, vagy nem látszik és nem hallatszik. A közvélemény zöme a tévéhíradóból, a Kossuth rádióból, a megyei lapokból és az ingyenes helyi orgánumokból szerzi be politikai információit, azaz igencsak keveset tudhat.

A magyarországi jobboldal nem propagálja, nem dicséri, hanem titkolja – méghozzá nagyon eredményesen – a kormányzat tetteit. A kormánypropaganda a létező és az elképzelt ellenzék éles elmarasztalásában merül ki. A külföldi bírálatok – amelyeket a jobboldal bő terjedelemben ismertet – csakugyan furcsának tűnnek föl, hiszen olyasmit kárhoztatnak, amiről a magyarországi közönség nagy része alig sejthet valamit. A látszat azt mutatja, hogy a külföld igazságtalan „velünk”.

TGM Nol.hu-n megjelent publikációját ide klikkelve olvashatja tovább!

Vissza...