Hadüzenetként kezelik

2011-04-28 20:15:21

Hadat üzent Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök pártjának - legalábbis így értelmezik sokan az MSZP berkein belül azt, hogy a politikus közölte, pártszavazást kezdeményez annak érdekében, hogy az általa vezetett Demokratikus Koalíció ötleteit átverekedje a párton.

Gyurcsány a blogjában azt írta, javaslatai segíthetik visszanyerni a választók bizalmát, a párton belül viszont úgy érzik, a korábban megkezdett hatalmi harcot folytatja a volt miniszterelnök.  "Ez kétségtelenül nyílt háború" - összegezte az MSZP egyik vezető politikusa a Hírszerzőnek Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök blog- és Facebook-bejegyzéseit, a hét eleji frakcióülésen tett kijelentését.

Gyurcsány kedd délutáni blogbejegyzésében azt írta: az általa vezetett Demokratikus Koalíció szigorú szabályokat szeretne alkotni a párt gazdálkodására, vezetőinek jövedelmi, vagyoni helyzetének átláthatóságára, ellenőrizhetőségére. "Az a célunk, hogy erős erkölcsi normákat építve a feddhetetlenség pártját teremtsük meg (…) Más kultúrájú pártra van szükség. Feddhetetlen pártra, feddhetetlen politikusokra. Az MSZP-t a közvélemény nagyobb része ma nem ilyennek látja. Ez a kép magától nem fog megváltozni" - írta a korábbi miniszterelnök-pártelnök, aki több ötlettel is előrukkolt annak érdekében, hogy a "mutyi és korrupt" jelzőt le tudja mosni a párt magáról.

Többek között azt javasolja, hogy a párt tegye átláthatóbbá és nyilvánosabbá gazdálkodását, vessék össze a pártvezetők jövedelmi és vagyoni helyzetét a valósággal, és szeretné, ha minden vezetőt közvetlenül a tagok választanának meg. "A Demokratikus Koalíció javaslatai azt a célt szolgálnák, hogy ne legyen több Zuschlag-, Hunvald- és Hagyó-ügy. Ezért kellene erősíteni a párt etikai bizottságát, ellenőrizni a vagyonnyilatkozatok valóságtartalmát. Az átláthatóbb pártfinanszírozással pedig bizonyítani lehetne a választóknak, hogy az MSZP szigorúbb szabályok szerint működik, mint a többi párt" - érvelt a Demokratikus Koalíció egyik tagja.

A Hírszerző.hu-n megjelent írás további részleteit ide klikkelve olvashatja.

Ma Gyurcsány Ferenc Füreden tartott zártkörű fórumot. Ide klikkelve olvashatja el a Naplo-online-on a sajtótájékoztatóról szóló híradást.

Vissza...