Szocialista belháború?

2011-04-26 19:55:26

Pártszavazást kezdeményez Gyurcsány Ferenc és platformja az MSZP belső ügyeit érintő kérdésekben, amelyek jelentősen befolyásolhatják majd a szocialista párt működését – értesült a Népszabadság. Az ex-kormányfő erről levélben értesítette Mesterházy Attilát, de a témát Gyurcsány a mai frakcióülésen is felvetette, és nem aratott vele osztatlan sikert. „Sokszor halljuk, hogy az MSZP vezetése radikálisan meg kívánja újítani a pártot.

Mi, a Demokratikus Koalícióban ezzel egyetértünk. A változáshoz szükséges programmal ugyanakkor a mai napig adós az elnökség. Nem világos, hogy mi a változás politikai tartalma, de az sem, hogy mi idézné elő a kívánatos kulturális, morális, szervezeti átalakulást” - olvasható abban a levélben, amelyet Gyurcsány Ferenc írt az MSZP elnökének, Mesterházy Attilának és a választmány első emberének, Simon Gábornak.

A Népszabadság birtokában lévő dokumentumból kiderül, hogy Gyurcsány és platformja ezért - „a párt alapszabályának rendelkezései szerint” - pártszavazást kezdeményez. A feltenni kívánt kérdések pedig azt a cél szolgálják, hogy a tagság közvetlenül vehessen részt vezetőinek megválasztásában, hogy csökkentsék a funkcióhalmozást, hogy átláthatóbb és ellenőrizhetőbb legyen a pártvezetők jövedelmi, vagyoni helyzete, a párt gazdálkodása – olvasható a levélben.

Gyurcsány közli a pártvezetéssel, hogy a kezdeményezés érvényességéhez szükséges aláírásgyűjtést május elseje után megkezdik. „Kérjük, hogy a kezdeményezés érvényesítésével kapcsolatos eljárást június végéig fejezzük be, a pártszavazást pedig a nyári szünetet követően, az őszi politikai szezon kezdetén, szeptember végén tartsuk meg” - zárja sorait a volt miniszterelnök.

Információink szerint Mesterházy és Gyurcsány abban állapodtak meg, hogy a május elsejei majális, az MSZP egyik nagyrendezvénye előtt nem beszélnek nyilvánosan a dokumentumról, hogy ne vigyék el a figyelmet a fontos üzenetekről.

Ide kattintva olvashatja tovább a cikket a Nol.hu-n.

Vissza...