A Die Welt lehangoló véleménye

2011-04-26 11:56:26

Sajnos mindez rólunk szól. A német napilap szerint egy közös van a rendszerváltás előtt gyártott és Orbán Viktor miniszterelnök elegáns autójában: a Nagy-Magyarországot ábrázoló matrica. A magyarországi viszonyokról jelent meg írás az új magyar alkotmány elfogadásának apropóján kedden a Die Welt című német napilap internetes oldalán.

Törvény általi ideológia, fasizmus a mindennapokban: hogyan veszélyezteti az új magyar alkotmány a demokráciát - Bepillantás a tomboló változatlanság országába - áll Paul Jandl "A Fidesz mindenek felett" című írásának alcímében.

"Legalább egy közös van a magyar utakon köhögő, jóval a(z 1989-90-es) fordulat előtt gyártott kocsikban és Orbán Viktor kormányfő elegáns magánautójában: a Nagy-Magyarországot ábrázoló matrica díszeleg a farukon. Lehet, hogy a múlt dicső volt, de a jelen olyan kopott, hogy az egykori szépség hatalmi jelvényeivel kell megszépíteni" - írja a bevezetőben a berlini újság, mielőtt rátér a múlt héten elfogadott új alaptörvényre.

A preambulum "történeti lomtár és veszélyes fenyegetés egyben" - állapítja meg. Az új alkotmánnyal "állampolgári kötelezettség lett a nemzeti büszkeség, a kereszténység és a család", az alaptörvény rögzíti "az állami ideológiát, egyszersmind az ideológusokat is" - írja a szerző, majd kifejti: az "Orbánhoz hű tagokból" álló Költségvetési Tanács bármikor feloszlathatja a parlamentet, "ha csak a gyanúja is fennáll annak, hogy a büdzsé nem felel meg az új alkotmányos normáknak". Ez azokra a kormányokra is vonatkozik, amelyekben a Fidesznek nem lesz többsége - fűzi hozzá.

Az alkotmánybírákat lecserélték, a média szigorú sajtótörvény hatálya alá került, amelynek betartása fölött Fidesz-cenzorok őrködnek; "a társadalom mélyére hatoló változtatások sokak számára a legrosszabb félelmeken is túltesznek" - írja a konzervatív német lap. A Fidesz személyi tisztogatást hajtott végre a kutatóintézeteknél is, hamarosan Ungváry Krisztián történész munkahelye is megszűnik az 56-os Intézetben; a kutatóintézetet bezárják, "ahogy tették ezt eddig 39 másik alapítvánnyal" - írja a Die Welt, amely a cikkben többször idézi a történészt.

Ide klikkelve olvashatja tovább a Hírszerző.hu-n megjelent írtást.

Vissza...