A jövő bizonytalan?

2011-04-26 07:01:48

Bár az új alkotmány jelentős mértékben átformálja a közjogi intézmények - bíróságok, Alkotmánybíróság, törvényhozás - egymáshoz való viszonyát, az átalakítás mélysége még nem ismert. Az év végéig az Orbán-kabinet háromtucatnyi kétharmados törvényt készül megváltoztatni, köztük olyat, amelynek komoly hatása lesz a 2014-es választásokra.

"Közel három tucat ilyenre lesz szükség, ezeknek a kisebbik felét még tavasszal-nyáron meghozzuk, valószínűleg a parlament rendkívüli nyári ülésszakára lesz szükség ehhez. A többi ősszel kerül a Ház elé, amikor a kormány már nem lesz leterhelve az EU-s elnökség feladataival, és a nyáron remélhetőleg elő lehet majd készíteni azokat" - mondta a Hírszerzőnek adott keddi interjújában Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, hogy milyen menetrendben kívánja a Fidesz-KDNP, illetve a törvényeket előkészítő kormány megalkotni az új alkotmányból következő, minősített többséget igénylő "sarkalatos törvényeket".

Az alaptörvény szövegének országgyűlési elfogadásával ugyanis nem ért véget az alkotmányozási folyamat, a parlamentnek a január 1-i hatálybelépés előtt meg kell alkotnia azokat az alapvető törvényeket, melyek a fő közjogi intézmények működését szabályozzák, az alapjogok érvényesülését, az állampolgári kötelezettségek körét határozzák meg.

A kormánypártok által megszavazott alkotmány több mint 30 ilyen, sarkalatos törvényt igénylő területről tesz említést. Az új alaptörvény szerint a sarkalatos jogszabály olyan törvény, amelynek elfogadásához és módosításához a jelen lévő - tehát nem az összes - országgyűlési képviselő kétharmadának szavazata szükséges. A törvénytervezeteket a kormány terjeszti majd elő, parlamenti megvitatásukban már az MSZP és az LMP is részt kíván venni.

A Hírszerző.hu-n megjelent írást ide klikkelve olvashatja tovább!

Vissza...