A cselekvő amerikai

2011-04-24 16:04:55

Vannak idők, amikor a felelős felnőtt embereknek kötelességük, hogy az óvatosság mezejére tévedjenek. Gyöngyöspata ilyen időket élt. Az ottani romák ellen fordultak a szomszédaik, senki sem tudta megmondani, hogy a Véderő hány „hétvégi harcosa” fog felbukkanni könnyen igazivá átalakítható légfegyvereikkel. Richard Field fogalmazott lapunknak így azokra a vádakra, miszerint túlreagálta volna a gyöngyöspatai helyzetet.

Field volt az egyik kezdeményezője a gyöngyöspatai roma asszonyok és gyermekek múlt pénteki, nagy nemzetközi sajtóvisszhangot is kiváltó kimenekítésének. A közel húsz éve Magyarországon élő amerikai üzletember nem először kerül reflektorfénybe. Az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó, jól megtermett negyvennégy éves férfi tavaly márciusban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy 55 ezer dollárral – csaknem 11 millió forinttal – támogatta az LMP választási kampányát.

Az ingatlanfejlesztő családból származó Field Amerikai Ház Alapítványa jó ideje együttműködik a Magyar Vöröskereszttel. A rászoruló szegény családoknak rendszeresen osztanak élelmiszercsomagokat, nemrégiben nyolcezer családnak biztosítottak vetőmagot Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

A Népszabadságnak nyilatkozva az amish népről híres pennsylvaniai Lancasterben nevelkedett amerikai azt hangoztatta: a gyöngyöspatai romák kimenekítését nemcsak ő javasolta Selymes Eriknek, a Magyar Vöröskereszt igazgatójának. Hasonló véleményen volt a humanitárius szervezet roma-ügyi tanácsadója, az egyébként gyöngyöspatai származású Mezei István roma vezető is. – Nem tudom, hogy mennyibe került a Vöröskereszt által szervezett akció, de szívesen megtérítem a költségeket. Az akciót a körülmények indokolták – közölte. A roma asszonyokat és gyermekeket buszokkal Csillebércre, illetve Szolnokra vitték.

A Nol.hu-n megjelent írást ide klikkelve olvashatja el.

Vissza...