Ismét mi vagyunk a "téma"

2011-04-23 08:17:56

Tavaly a médiatörvénytől volt hangos a hazai és a külföldi sajtó, a 2011-es év első pár hónapja pedig az új alaptörvényről szólt. Az alkotmányozás folyamata és az alaptörvény-tervezet rengeteg kritikát kapott, a hétfői szavazás után pedig valósággal szétcincálták a külföldi lapok az Orbán-kormányt és a jogszabályt. A nyugati lapok szerint az alkotmánnyal Orbánék bebetonozzák a hatalmukat.

A parlamenti szavazás napján Orbán Viktor miniszterelnök fotójával illusztrált elemzéssel rukkolt elő a Libération. A francia lap akkor még azt írta „szomorú fordulat következik a posztkommunista” Magyarország történetében, a kormányfő ugyanis „szakít a jogállam alapelveivel”, teszi mindezt pont akkor, mikor az Európai Unió soros elnöki tisztét tölti be. Orbánt, mint a Republikánus Párthoz közelállót emlegették, hozzátéve, hogy a „Fidesz célja, hogy megszerezze a külföldön élő magyarok szavazatait a következő választásokra”. Az aggályos pontok között a francia lap legsúlyosabbként az állampolgárok törvény előtti egyenlőség-elvének elvetését említi, valamint emlékeztet rá, hogy a „miniszterelnök az 1949-es alkotmányt sztálinista csökevénynek tartja”, annak ellenére, hogy azt 1989 óta folyamatosan módosították annak érdekében, hogy megfeleljen az európai uniós taghoz méltó, demokratikus állam normáinak.

UltrakonzervatĂ­v, diszkriminatĂ­v

Az új magyar alkotmányról közölt kommentárt Európai botrány címmel hétfőn a Süddeutsche Zeitung című német napilap is. Andreas Zielcke szerint a demokratikus alapelveket nem vonja kétségbe az alaptörvény, „az új alkotmány határozottan a köztársaság, a jogállam, a liberális értékek mellett foglal állást”. „Ez azonban nem jelenti akadályát annak, hogy az alaptörvény ideológiailag a XI. századból, a magyar mítosz alapító idejéből táplálkozzon” – tette hozzá. A cikk szerint az alkotmány minden rendelkezésére "a nemzeti hitvallás" nyomja rá bélyegét, az alaptörvényt pedig „az öntömjénezés és az önsajnálat bizarr és rendszerrobbantó kontextusaként” emlegeti, és a Szent Koronából fakadó „területi következtetésekre” is utal. A cikkíró megemlítette, hogy az alkotmánybíróságot is "pórázra fogja" az új alaptörvény.

A Figaro francia újság megfogalmazása szerint "a parlament jelentős többséggel fogadott el egy ultrakonzervatív szöveget, amelyet "az ellenzék szabadságellenesnek ítél meg" és elismeri, hogy „bőven vannak az új alaptörvényben vitatott pontok”. Példaként a vallásra és a hagyományos értelemben vett családra való utalásokat emelte ki. A lap értelmezése szerint a magzatvédelemi passzus a művi terhesség-megszakítás törvényen kívüli helyezését jelenti. „Jól illusztrálja az egyház és az életvédő mozgalmak növekvő befolyását a magyar politikai életben” – írta egy másik francia lap, a Figaro.

A Soir kedden ultrakonzervatívnak nevezte az alaptörvényt és felhívta a figyelmet arra, hogy az új alkotmány ellenzői alkotmányos puccsról beszélnek. Pascal Martin, a cikk szerzője kíméletlenül kritizálta Orbán Viktort is. Szerinte a magyar miniszterelnök „nacionalista, protekcionista és konzervatív”. Aggályos pontként az igazságszolgáltatás függetlenségével foglalkozó passzusokat és a homoszexuálisok jogait hozta fel.

A Hírszerző.hu-n megjelent alapos elemzést ide klikkelve olvashatja tovább!

Vissza...