Lendvai IldikĂł beismerte

2011-04-21 14:39:55

Súlyos felelősségünk van abban, hogy rászabadult az országra a kétharmados diktatúra, hogy az állam, a törvény és a rend működési zavarai miatt az állampolgárok jó részének elege lett a szabadságból, és pusztán rendre vágyott: terelőkorlátokra, vezérre, az erő hatalmára - ismeri el a hibákat elemző írásában Lendvai Ildikó.

Félve írtam le a címben az „új” szót. Az ember azt hinné, nekünk, szocialista politikusoknak zálogot kell adnunk, ha nem mondjuk ki naponta legalább háromszor: „megújulunk”! Válaszként bárki rázendíthetne A sevillai borbélyból ismert áriára: „Ezt már mondta, ezt már mondta, ezt már mondta, mondjon mást!”

Persze tényleg ránk fér a változás. Súlyos felelősségünk van abban, hogy rászabadult az országra a kétharmados diktatúra, hogy az állam, a törvény és a rend működési zavarai miatt az állampolgárok jó részének elege lett a szabadságból, és pusztán rendre vágyott: terelőkorlátokra, vezérre, az erő hatalmára. Számon tartom persze, mekkora része volt ebben az akkori ellenzéknek, de most nem ez foglalkoztat. Az sokkal inkább: mi volt az, amiben tévedtünk, amit rosszul tudtunk a magyar társadalomról? Hiszen legalábbis a világválság óta a baloldal (sőt egész Euró pa) sokkoló tapasztalata: minden másképp van. Másképp van, mint ahogy gondoltuk, vagy egyszerűen másképp, mint ahogy tegnap volt. A „megújulás” üres politikai halandzsa marad, ha nem erről beszélünk. Ehhez képest kevésbé hoz izgalomba az MSZP struktúráinak és működésének szintén fontos megújítása, de még „rendszerváltása” is. Ha holnaptól hihetetlen leleménynyel és energiá val rozsdamentesítjük, kisuvikszoljuk, nagyobb sebességre kapcsoljuk az MSZP gépezetét, akkor is az az igazi kérdés: merre menjünk vele?

Erről vitázik már hónapok óta az MSZP mellett alakult Programtanács, társadalomkutatók konzultációs műhelye. E viták részeseként kellett szembesülnöm az MSZP, benne különböző pozíciókban saját magam néhány tévedésével, vakságával. Azzal, hogy mennyi minden másképp van.

A publicisztika további részletei ide kattintva érhetőek el a Nol.hu-n.

Vissza...