Egy német úr froclizza a kormányt

2011-04-21 13:51:39

Előbb a médiatörvényt bírálta, most pedig az alaptörvényről adott ki kemény hangú nyilatkozatot Werner Hoyer német kormánytag, és mindkettővel kiváltotta a magyar kormány haragját. Mi mozgatja a német liberális politikust, aki régóta követi a magyar fejleményeket, és ott bábáskodott az ország uniós csatlakozása körül is?

"Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy bármely más országból - akár Németországból is - beavatkozzanak a magyar alkotmányozási folyamatba. (...) Magyarországnak évtizedeken keresztül el kellett tűrnie, hogy más fővárosból akarták megmondani, mit tegyünk
illetve tehetünk, vagy hogy mi legyen a magyar alkotmányban. Ez az időszak véget ért" - ezt a kemény reakciót váltotta ki Werner Hoyer német külügyi államminiszter Szijjártó Péterből, a miniszterelnök szóvivőjéből szerdán.

A tunéziai látogatáson tartózkodó Hoyer közleménye dühítette fel a kormányt. A német politikus ugyanis azt írta, hogy aggódik a magyarországi események miatt. "Magyarország az elmúlt évtizedekben a szabadság, az emberi jogok és a demokrácia elkötelezett védelmezőjeként elvitathatatlan helyet harcolt ki magának a történelemkönyvekben. Éppen mi, németek soha nem felejtjük el magyar barátaink támogatását. Ezért is nagy figyelemmel és nem minden aggodalom nélkül szemléljük a magyarországi fejleményeket" - írta.

Hoyer megnyilatkozásainak különös jelentőséget ad, hogy Németország hagyományosan az egyik legfontosabb külföldi partnere Magyarországnak. A jelenlegi német kormány vezető pártja, a CDU ráadásul politikai szövetségese is a Fidesznek, mindketten az Európai Néppárt tagjai.

 Ide kattintva olvashatja tovább az origo.hu-n az írást.

Vissza...