Lesznek viták

2011-04-17 13:57:10

A Le Monde szerint az alkotmány kapcsán a médiatörvényhez hasonló vitára lehet számítani Brüsszelben. A lap szerint az ENSZ szólás- és véleményszabadsággal foglalkozó jelentéstevője áprilisi látogatásán "ledöbbent" magyar tárgyalópartnerei "tekintélyelvű mentalitásán".

A magyar alkotmánytervezetet ért bírálatokról közölt összeállítást a Le Monde című francia napilap. Joelle Stolz kiküldött tudósító írását a mértékadó balközép újság egy olyan rajzzal illusztrálta, amelyen a Szent Korona és egy, a tetején elhelyezkedő keresztre mutató kéz látható.

Hangsúlyozza, hogy a szöveget megfogalmazó kormánypárt, a Fidesz és "keresztény fundamentalista szövetségesei" számára a "kommunista korszak utolsó maradványainak felszámolásáról van szó, helyreállítva az ezeréves Magyarország jogi és szimbolikus folytonosságát". Az alkotmánytervezet ellenzői szerint viszont a régies hangvételen túl a tervezet korlátozza a szabadságjogokat és fegyverként szolgálhat a parlamenttel szembeni "alkotmányos puccshoz" - hívta fel a figyelmet a lap.

Ide klikkelve olvashatja tovább a cikket az Fn.hu-n.

Vissza...