Nem éppen hétköznapi történet

2011-04-15 18:35:52

Húszhektárnyi ipari parki fejlesztésre alkalmas területet akar vásárolni a veszprémi önkormányzat közvetlenül a veszprém-szentkirályszabadjai repülőtér mellett. A március 31-én született testületi felhatalmazás alapján már az előszerződést is megkötötték az eladókkal (egy veszprémi illetőségű testvérpárral): a város összesen 406 millió forintot fizetne a területért.

Mi ezzel a gond?

Leginkább az, hogy éppen azon a napon, amikor a fideszes többségű közgyűlés áldását adta az üzletre, a város „ölébe pottyant” egy 445 hektáros, jórészt ipari célú fejlesztésre szolgáló ingatlan. Ráadásul ingyen. A veszprém-szentkirályszabadjai reptérről van szó, amelynek a tulajdonjogát a városházától alig száz méterre lévő Veszprém Megyei Bíróság éppen március 31-én egy úgynevezett közbenső ítélettel visszaadta a két település számára. Az ügy előzménye, hogy a légikikötőt 2006 őszén Veszprém és Szentkirályszabadja önkormányzatai egymilliárd forintért eladták a BudaWest Zrt.-nek, amely a vásárláskor nagyszabású reptérfejlesztési terveket vázolt fel. Az önkormányzatok azonban öt év elteltével úgy ítélték meg, hogy a vevő nem teljesítette a szerződésben vállalt fejlesztési kötelezettségét, ezért tavaly ősszel egyoldalúan elálltak a 2006-os kontraktustól. Mivel a BudaWest ragaszkodott a reptérhez, a két település bíróságra vitte az ügyet.

A jogerős döntéstől ugyan még messze vagyunk, ám a megyei bíróság közbenső ítélete alapján (amely szerint a BudaWest Zrt.-nek 15 napon belül vissza kell adnia a létesítményt) a települések joggal reménykedhetnek abban, hogy belátható időn belül újra birtokon belül kerülhetnek. Megkerestük a BudaWest illetékesét, aki megerősítette azt az információnkat, miszerint a cég fellebbezett a döntés ellen, ugyanakkor hozzátette, hogy az üggyel kapcsolatos álláspontjukról egyelőre nem kívánják tájékoztatni a közvéleményt.

Cseri Péter írását ide klikkelve olvashatja tovább!

Vissza...