Angolul már olvasható a csomag

2011-04-15 17:03:53

Befagyasztott bérek, kiadáscsökkentés, itt az új konvergenciaprogram. A Brüsszelnek küldött csomag a munkaerőpiac, a nyugdíjrendszer, a tömegközlekedés, a felsőoktatás, a gyógyszertámogatások és a helyi önkormányzatok átalakítása révén kívánja csökkenteni az állami újraelosztás mértékét.

A kormány két lehetőséggel számol: az optimista szcenárió szerint 2015-ig 6 százalékra is felmehet a GDP-emelkedés, a pesszimista verzió 3,5 százalékot valószínűsít. 2013-tól eltörlik a válságadókat, de felére csökkentve marad a bankadó. Csak angolul hozták nyilvánosságra a konvergenciaprogramot, pedig valószínűleg a kormány a magyar változatot tárgyalta szerdán. A program bevezetőjében a kormány látványosan lemond a "gazdasági szabadságharcról", amikor már az első sorokban megemlíti, hogy a program az Európai Szemeszter tavaly júniusban elfogadott - és a tagállamokra nézve kötelező - vezérelvei mentén íródott. A szerzők megemlítik, hogy rendkívüli intézkedésekre volt szükség, hogy a tavalyi hiány ne legyen 7 százalékos, ezt követően kezdődhetett el idén a két gazdasági akcióprogram meghirdetése, melyek "nem ortodox közgazdasági eszközökkel" fogják csökkenteni a hiányt és az államadósságot.

Ezután meg is említik, mit értenek "nem ortodox eszközökön", így a "nyugdíjrendszer reformját", vagy a krízisadókat, ezek teremtették meg a lehetőségét a Széll Kálmán-terv bevezetésének, amely további kiadáscsökkentéssel és munkahelyek teremtésével, valamint strukturális reformokkal célozza meg a deficit és az adósság csökkentését.

Ha idekattint, tovább olvashatja a Hírszerző.hu-n megjelent hírt.

Vissza...