Van annak, aki el nem issza

2011-04-11 19:26:37

Az első szántóját örökségből vette 19 évesen, és máig számíthat a családja nagyvonalú támogatására Lázár János, aki az [origo]-nak maga is elismerte: könnyen lehetett úgy vagyonosodni, hogy az állam minden költségét megtérítette.

"Egy nadrágja meg egy biciklije. Úgy emlékszem, neki is csak ennyije volt, amikor elkezdte" - mondta Lázár Jánosról egy, a városházi és politikai pályáját közelről követő hódmezővásárhelyi férfi az [origo]-nak a polgármester elhíresült beszédének nyilvánosságra kerülése után.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője még 2008-ban, a hódmezővásárhelyi képviselőtestület egyik ülésén beszélt arról, hogy szerinte akinek semmije sincs, annak nincs helye a politikában - az erről szóló, március közepén kikerült felvétel hatalmas vihart kavart.

"Én soha nem szégyelltem, hogy mim van, én dolgozok keményen, én abba a miliőbe nőttem fel, hogy a munka nem szégyen, a munka eredményét sem kell szégyellni, az ember kaparjon, gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára, aki erre nem képes, annak nincs semmije, az annyit is ér" - mondta Lázár.

Az [origo]-n olvasható cikk szerint a politikus a legutóbbi, január 18-án készült vagyonnyilatkozata szerint vagyonos ember. Feleségével közösen tulajdonosa egy 160 négyzetméteres hódmezővásárhelyi családi háznak. Ezen kívül további 11 ingatlana van Hódmezővásárhelyen és közelében: kizárólag szántóföldek, összesen több mint 41 hektárnyi. Emellett volt csaknem 25 millió forintnyi megtakarítása, 1,6 millió forintja készpénze és további 1,1 millió forintja bankszámlán.

Lázár 2003 óta gyűjt műtárgyakat, festményeket, antik bútorokat, minden évben vásárol ilyeneket, tavaly pedig egy védett kéziratot is vett - bár ezek pontos értéke nem derül ki a bevallásból. Saját autója évekig nem volt, de idén márciusban, miután a heves kritikák hatására leadta havi 600 ezer forintért bérelt szolgálati autóját, vásárolt egy 2009-es évjáratú Audi A6-ost.

Az [origo] utánajárt, honnan indult és hogyan vagyonosodott Lázár János, vagyis: hogyan "kapart, gyűjtött, építkezett kockáról kockára".

"Tisztességes", mezőgazdasággal foglalkozó, "jó értelemben vett parasztcsaládból származó" emberek Lázár János szülei, akik nem tartoznak a városban sem a gazdagabb, sem a befolyásosabb emberek közé - mondta egybehangzóan a polgármester családi hátteréről az [origo]-nak a polgármester több ismerőse.

"A szüleim spórolós emberek, egyikőjüknek sincs egyetemi végzettsége, fizikai munkával érték el azt, amit elértek. Édesapám 150 hektáron gazdálkodik" - mondta a szüleiről Lázár. Egy volt középiskolai és egyetemi évfolyamtársa szerint nyaranta Lázár is a családi gazdaságban dolgozott. "Ahol és amikor tudtam, segítettem " - mondta erre a frakcióvezető.

A politikus megjegyezte, földeket is a családi hagyomány miatt vásárol. Az első, négy és fél hektáros szántót vagyonnyilatkozatai szerint már 19 éves korában, 1994-ben megvásárolta, pedig akkor a jogi egyetem hallgatója volt. "A szüleimnek és a nagyszüleimnek köszönhetően vettem az első négyszögölt. Ők gondoskodtak rólam. A nagyszüleim is mezőgazdászok voltak, családunk a protestáns etika alapjain áll, sose szórták a pénzt. 1994-ben halt meg a nagyapám, amit tőle örököltem, azt földbe fektettem" - mondta Lázár.

Mire 2002 tavaszán országgyűlési képviselő, majd ősszel Hódmezővásárhely polgármestere lett, már három szántója volt, a negyediket 2002-ben kapta ajándékba. Legközelebb 2004-ben, majd 2005-ben vett egy-egy kisebb darab földet, 2009-ben pedig öt, összesen közel 20 hektárnyi földet vásárolt. A vagyonnyilatkozatában a 2009-es nagy földvásárlása óta szerepel a bevételei között a földekért kapott két és félmillió forintos bérleti díj.

Lázár nemcsak a szülei, a tágabb családja támogatására is számíthat. "Dúsgazdagnak" nevezte több vásárhelyi Lázár egyik, szintén mezőgazdasággal foglalkozó nagybátyját is, akire a politikus saját bevallása szerint is támaszkodhat. A nagybácsi vezeti a család érdekeltségében álló, 2009-ben nettó 1,2 milliárd forintos árbevételű Gorzsai Mezőgazdasági Zrt-t, ahonnan Lázár János - igazgatói tagsága okán - rendszeres, bár nem túl nagy, jelenleg havi bruttó 82 ezer forintos jövedelmet is kap. A politikusnak a földbérleten kívül ez az egyetlen olyan bevétele, amely nem közpénzből származik.

Ide kattintva olvashatja a cikk folytatását a Nol.hu-n.

Vissza...